Branitelji nezadovoljni izmjenama zakona: Bez zajamčene mirovine s 40 godina mirovinskog staža

Zakon o izmjenama Zakona o MIO stupio je na snagu, međutim, dijelu braniteljske populacije ostalo je nejasno što im on konkretno donosi.

Kako je kazao glasnogovornik Zavoda za MIO Tomislav Kvesić, izmjenama su obuhvaćene odredbe triju članaka, i to 44., 144. i 145., piše Večernji list BiH.

Izmjenama čl. 44. vrijednost posebnog staža (tzv. ratni staž) vrednuje se s jednim bodom za svaku godinu, do sada se poseban staž vrednovao s 0,50 bodova. Podsjetimo, posebni staž, godine provedene u ratu, računa se u dvostrukom trajanju. Primjerice, za 3 godine posebnog staža računa se 6 godina i za svaku ide po jedan bod. Čl. 144. je izmijenjen tako da se dobna granica koja je bila određena kao minimalno 62 godine života mijenja se tako da može biti minimalno 58 godina, a ovisi o duljini posebnog staža. Primjerice, netko ima 2,5 godina posebnog staža, dobna granica se smanjuje za 5 godina u odnosu na potrebnih 65, što znači da može u mirovinu sa 60 godina života i 40 mirovinskog staža. Tko ima 3,5 posebnog staža, dakle 7 u dvostrukom trajanju, može s 58 godina života i 40 mirovinskog staža. “Važno je naglasiti da se smanjenje dobne granice u ovakvim slučajevima može ostvariti samo kada je ispunjen i drugi uvjet, a to je da osoba ima navršenih minimalno 40 godina mirovinskog staža”, kazao je Kvesić. Tako s 58 godina u mirovinu ne može otići netko tko ima 20 godina staža osiguranja i 3,5 posebnog. Nadalje, čl. 145., ranije se osobama koje su odlazile s 40 godina mirovinskog i minimalno 62 godine života mirovina umanjivala za oko 4% po godini ranijeg odlaska u odnosu na potrebnih 65 godina, sad kad netko ode s 40 god. mirovinskog staža i, recimo, 60 godina života, mirovina se ne umanjuje.

Branitelji kažu da neće moći ostvariti zajamčenu mirovinu. U mirovinski staž ulazi staž osiguranja i poseban staž. “Pravo na zajamčenu mirovinu definirano je člankom 81. Zakona o MIO i tu se kaže da to pravo ostvaruju osobe koje ostvare mirovinu s 40 godina staža osiguranja, ako im je, naravno, iznos određen rješenjem, manji od iznosa zajamčene. Dakle, korisnici koji mirovinu ostvare s 40 godina mirovinskog staža, ne ostvaruju pravo na zajamčenu mirovinu”, kazao je Kvesić. Izmjene zakona odnose se samo na one koji će tek ostvariti to pravo i to po Zakonu o MIO. Nema retroaktivne primjene i ne odnosi se na druge propise po kojima se može ostvariti mirovina…

SOURCEBild.ba
Previous article“Što je problem, moj čovik i po iz Sinja?”; Ne bojim se ja, Vi se bojite, niste uzeli pušku kad je trebalo”
Next articleRadončić tužio BiH
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments