Britanski general upozorava na mogućost izbijanja Trećeg svjetskog rata

Foto: EPA

General Nick Carter, šef britanskog obrambenog stožera, rekao je da “ritam” povijesti sugerira da je izbijanje globalnog sukoba moguće zbog neizvjesnosti uzrokovanih koronavirusom.

General je upozorio da će Britanija i međunarodna zajednica trebati učiti iz povijesti kako bi izbjegli pogrešne korake koji su potaknuli svjetske ratove 20. stoljeća, prenosi RT.

U intervjuu za Sky News u nedjelju, Carter je rekao da postoji rizik da bi porast regionalnih sukoba širom svijeta mogao postati spirala u “potpuno razvijeni rat”, što se vidjelo uoči Prvog i Drugog svjetskog rata.

Vojni je veteran tvrdio da, budući da je svijet zbog Covid-19 “vrlo neizvjesno i tjeskobno mjesto”, postojala je mogućnost “mogli ste vidjeti da eskalacija dovodi do pogrešnih izračuna.”

„Moramo imati na umu da se povijest možda neće ponoviti, ali ima svoj ritam i ako se osvrnete na prošlo stoljeće, prije oba svjetska rata, mislim da je bilo neupitno da je došlo do eskalacije koja je dovela do pogrešne kalkulacije koja je u konačnici dovela do rata u mjerilu za koji se nadamo da ga više nikada nećemo vidjeti ”, rekao je visoki dužnosnik.


Bild.ba

Previous articleMost promijenio ime, statut i logo stranke
Next articleSarajevo slavi Bidena, evo što očekuje od novog američkog predsjednika