Broj mrtvih uslijed eksplozije u Bejrutu narastao na 154

Broj mrtvih uslijed eksplozije u Bejrutu narastao na 154

Foto: Twitter

Broj poginulih u eksploziji u bejrutskoj luci popeo se u petak na 154, javlja državna agencija NNA pozivajući se na libanonskog ministra zdravstva.

Prema riječima ministra Hamada Hasana, svaka peta osoba među 5000 ozlijeđenih morala je biti hospitalizirana, a 120 ljudi je u kritičnom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na prikupljanje 15 milijuna dolara kako bi se pokrili medicinski troškovi Libanona nakon razorne eksplozije u Bejrutu i usred teške ekonomske krize te zdravstvene krize koju je izazvala pandemija novog koronavirusa.

U eksploziji u Bejrutu uništeno je, između ostalog, i 17 kontejnera s medicinskom opremom WHO-a, uključujući i zaštitnu opremu.

Pet bejrutskih bolnica na području pogođenom eksplozijom djelomično funkcionira ili uopće ne funkcionira, a prema preliminarnim izvješćima uništen je i znatan broj ambulanti za primarnu zaštitu.

WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500.

Bez domova je ostalo do 300.000 ljudi, među kojima je do 100.000 djece, i njima hitno treba smještaj i hrana. WHO je zabrinut da bi ta situacija mogla pridonijeti bržem širenju covida-19.

Bild.ba