Broj žrtava koronavirusa u Španjolskoj prešao 19.000, uredi za nezaposlene zakrčeni

Foto: EPA
Foto: EPA

U Španjolskoj je u četvrtak preminula 551 osoba zaražena korona virusom pa se broj žrtava popeo na 19.130, dok zemlja tone u sve dublju krizu, a uredi za nezaposlene ne stižu obraditi sve zahtjeve za novčanom naknadom u vrijeme krize.

U posljednjih tjedan dana je dnevno umiralo između 517 i 619 stanovnika pa je Španjolska treća zemlja prema broju žrtava nakon SAD-a i Italije.

“Trenutno je jako teško procijeniti kada bi ti brojevi mogli pasti”, rekao je šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. “Optimist sam, no ne želim se zalijetati u procjeni. Dnevna stopa rasta smrtnosti pala je s prijašnje od 20 posto na sadašnju od oko tri posto, no istina je da su ovo još uvijek zabrinjavajući podaci… Dugo je razdoblje od kada se netko inficira pa dok premine, pa je sada teško reći bilo što više”, dodao je.

U četvrtak je od korona virusa oboljelo dodatnih tri posto stanovnika pa se broj zaraženih popeo na 182.816. Dan ranije stopa je također iznosila tri posto.

Ministar zdravstva Salvadro Illa ocijenio je u četvrtak pred parlamentom kako su “uvedene mjere stabilizirale širenje virusa” te ga sad treba držati pod kontrolom, odnosno da nakon dosegnutog vrhunca treba potisnuti krivulju prema dolje, piše Hina.


U četvrtak je ozdravilo gotovo 4000 pacijenata, čime se broj oporavljenih popeo na 75.000, što je oko 60 posto ukupno oboljelih. Oporavio se i šef liječničke službe Simon, koji se drugi dan zaredom pojavio na konferenciji za medije, nakon što je bio u kućnoj izolaciji.

Vlada traži jedinstvo u suzbijanju pandemije

Premijer Pedro Sánchez nalazi se posljednjih dana pod sve jačom kritikom oporbe, nezadovoljnom vladinim upravljanjem, pa je u srijedu u parlamentu zatražio sporazum svih stranaka kako bi se zajednički oduprli najtežoj krizi u posljednjih 80 godina. Takav sporazum postigle su španjolske stranke 1977., kada je zemlja prelazila iz diktature u demokraciju pa su se usuglasile oko privremenih mjera.

No, u srijedu su konzervativci, najveća oporbena stranka, odbili podržati lijevu vladu optuživši Sáncheza da mu je to izgovor za ostanak na vlasti. Desni Vox, treći po broju zastupnika, također je odbio sporazum, kao i katalonska antikapitalistička stranka CUP.

Lijeva koalicija sastavljena od Sánchezove Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) i manjinskog partnera Unidas Podemosa na vlasti je od siječnja. Sánchez je poručio kako će ovih dana razgovarati s vođama svih stranaka, uključujući i Pabla Casada, lidera konzervativne Narodne stranke (PP).

Brojni privremeno otpušteni radnici čekaju naknade

Dok vlada suzbija zdravstvenu krizu, zemlja tone u gospodarsku. Od kada je 14. ožujka proglašeno izvanredno stanje, a zatvorene tisuće kompanije i objekata, više od 450.000 poduzeća posegnulo je za privremenim otpuštanjem radnika. U sklopu programa poznatog kao ERTE poduzeća šalju uredima za nezaposlenost zahtjev za privremenim suspendiranjem radnih ugovora dok traje izvanredno stanje. Za to vrijeme radnici dobivaju naknadu za nezaposlene u visini 70 posto svoje plaće.

No, zavodi za nezaposlene zapljusnuti su takvim zahtjevima pa ih ne stižu obraditi. Dok ih ne potvrde, radnici ne mogu primiti novčanu naknadu, što pogađa mnoge od oko četiri milijuna privremeno otpuštenih radnika. Brojni među njima još uvijek nisu primili novac za ožujak i za sada žive u neizvjesnosti.

“Prvih dana bili smo zagušeni zahtjevima”, rekao je Yago Negueruela, zadužen za zapošljavanje u regionalnoj vladi Balearskih otoka za novine El País. U tamošnjoj administraciji bila je jedna osoba koja je pregledavala i odobravala takve zahtjeve, a sada ih je ondje 103. U pokrajini Valenciji povećali su posljednjih dana broj administratora s 10 na 40, piše Hina.

Oko 47 milijuna stanovnika mjesec dana je zatvoreno u svojim domovima, a od ponedjeljka je dopušten odlazak na posao radnicima u industriji i građevinarstvu.

Bild.ba

Previous articleJučer je zasjedao SOGFBiH, evo što su odlučili
Next articleMeđu oslobođenim zatvorenicima u Turskoj i šef mafije