Brojne gospodarske teme na sjednici Saveza općina i gradova FBiH

Počela je dvanaesta sjednica Predsjedništva Saveza općina i gradova Federacije BiH u Malak Regency Hotel na sarajevskoj Ilidži.

Na sjednici će biti riječi o načinu raspodjele transfera jedinicama lokalne samouprave iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine, kao i o aktivnostima Saveza na izradi analize utjecaja koronavirusa na socioekonomski i financijski položaj jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, prenosi HMS.

Između ostalog, bit će govora o neprihvaćanju inicijative Saveza općina i gradova FBiH od strane Vlade Federacije BiH za produženje važenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Savez općina i gradova FBiH zajedno sa Veleposlanstvom Švicarske u BiH i UNDP-om podržava uspostavljanje financijskog mehanizma za lokalni razvoj u Federaciji BiH.Ovaj mehanizam bi podrazumijevao uspostavljanje pristupa za dodjelu sredstava za projekte jedinica lokalne samouprave na konkurentnoj osnovi, uz primjenu jasnih kriterija i transparentnog postupka odabira zasnovanog na praksama Europske unije.

Predviđeno je da bi ukupan iznos sredstava, koji bi bio dostupan za projekte jedinica lokalne samouprave iznosio 1 milijun KM, što bi uključivalo 800.000 KM, osiguranih u okviru Projekta i 200.000 KM osiguranih od strane Vlade FBiH u okviru tekuće proračunske rezerve, za tekuću godinu.


Članovi Predsjedništva Saveza bit će informirani o procesu izrade novog Strateškog plana Saveza, te o dokumentu okvirne politike ”Unaprjeđenje vodnih usluga gradova i općina Federacije Bosne i Hercegovine“.

Također će biti govora o Zakonima, Zakon o građevinskom zemljištu i dr.
Bit će najavljen i nastavak održavanja radionica za jedinice lokalne samouprave o Nacrtu Zakona o građevinskom zemljištu koje Savez organizira u suradnji s Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prva radionica je održana u Mostaru, a preostale su planirane za Sarajevo, Tuzlu i Bihać.

Na sjednici će biti uručene zahvalnice članovima organa i tijela Saveza općina i gradova FBiH za savjesno i odgovorno vršenje dužnosti u proteklom mandatu.

Bild.ba

Previous articleČitav grad traga za maloljetnicom, ona preko Instagrama poručila da je super
Next articleDijete poginulo u prometnoj nesreći kraj Počitelja