Bukte nove zaraze u BiH, zarazili se liječnik i osoba iz doma za starije

Ilustracija
Ilustracija

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 697 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus je potvrđen kod još 33 osobe.

Do sada je u tom bh. entitetu potvrđen 1.201 slučaj koronavirusa, a oporavilo se 511 osoba. Od posljedica covid-19 preminula je 81 osoba, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata, testiran je još 101 zdravstveni radnik iz Banje Luke, Prijedora, Novog Grada, Trebinja, Gradiške, Bijeljine, Čelinca, Laktaša, Broda, Dervente, Teslića, Kotor Varoši, Istočnog Sarajeva i Foče, i ovi nalazi su negativni, a pozitivan test na novi koronavirus potvrđen je kod jednog liječnika iz bolnice u Prijedoru.

Novi virus potvrđen je i kod jednog korisnika Doma za starije osobe iz Kneževa. U posljednja 24 sata testirano je i još 50 osoba iz lokalnih karantena ili objekata za izolaciju i svi rezultati testova su negativni.

Kada su u pitanju novooboljeli, riječ je o 17 muškaraca i 16 žena.


Prema mjestu prebivališta sedam osoba je iz Prijedora, šest iz Banje Luke, četiri osobe su iz Gacka, tri osobe iz Gradiške, po dvije osobe su iz Kotor Varoši, Trebinja, Teslića i Kneževa, i po jedna osoba iz Kozarske Dubice, Šamca, Broda, Laktaša i Nevesinja.

Tri osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu s definiranim procedurama. Ukupno 22 osobe su navele kontakt s pozitivnim na covid-19, dok ostali nisu mogli navesti jasnu epidemiološku vezu.

U Republici Srpskoj do sada su na koronavirus testirane ukupno 19.872 osobe.

Bild.ba

Previous articleIako je kriza, tvrtka iz Hercegovine uvezla Ferarri vrijedan 620 tisuća
Next articlePlenković: Uloga Tuđmana u stvaranju hrvatske države ostaje trajna vrijednost