Čapljinska Lasta opet leti

Jedan od simbola Čapljine na jugu Hercegovine, tvornica keksa i vafla Lasta, poprimila je potpuno novi izgled. Građevinski radovi na tvornici u završnoj su fazi, kao i montaža najsuvremenijih strojeva za proizvodnju slatkiša. Prve poslastice na policama bi se mogle naći uskoro, piše bhrt.ba.

Čapljina bi uskoro trebala zamirisati svojim prepoznatljivim slatkim mirisom. Radovi na tvornici keksa i vafla Lasta privode se kraju, počela je i testna proizvodnja, a s radom bi tvornica trebala početi do kraja godine.

Riječ je o najkvalitetnijim strojevima na tržištu koji su nabavljeni iz Italije, Njemačke i Švicarske. Cilj je zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod, poručuju iz tvornice.

“Nešto smo već testirali, ali u predstojećem periodu počinjemo s linijskom probnom proizvodnjom. Znači da od početka, od doziranja, miješanja, pečenja, pakiranja, sve strojeve testiramo, kaže Marija Tolić, voditeljica instalacije strojeva.

U studenom 2019. godine tvornicu Lasta u stečaju je kupio Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke Violeta iz Gruda. U obnovu Laste uloženo je oko 20 milijuna KM. U recepture i postavljanje strojeva uključeni su stručnjaci iz inozemstva, a cilj je samo jedan – dobiti što bolji i kvalitetniji proizvod.


“To je najvažnije. Da to bude najbolje kvaliteta, da je to i zdrava hrana i kvalitetna i da je u skladu s najvišim tehnološkim postignućima u svijetu”, kaže vlasnik Laste Petar Ćorluka.

Tvornica je obnovom poprimila veće gabarite, a planirano je da proizvodnja, laboratorij i uprava budu smješteni u istom pogonu. Prenamijeniti staru zgradu bio je zahtijevan posao.

“Upravo se nalazimo ispod nove konstrukcije koju smo napravili, to je bio najveći zahvat građevinski, sve je ovo nanovo rađeno, ova konstrukcija je nova, ovaj dio tamo fabrike je stari. Tako da je to najveća promjena koja se dogodila na Lasti. Sad ova fasada i zatvaranje objekta. to bi u ovom mjesecu trebalo biti gotovo. Popravljeni su fasada, krov, podovi iznutra, zidovi iznutra, tako da je u biti cijeli objekt renoviran”, kaže Mijo Baković, voditelj gradilišta.

Obnovom tvornice otvorit će se i nova radna mjesta. Ćorluka ističe da će to ovisiti o tehnološkom procesu, ali i potražnji na tržištu. Većina radnika će, kaže, biti zaposlena u distribuciji, prodaji, marketingu, dizajnu i razvoju.

“U početku ne treba očekivati veliki broj ljudi jer će se vjerojatno raditi samo jedna smjena, a kad budi druga i treća trebat će i više ljudi. S Violetom smo počeli s 20 ljudi, a danas zapošljavamo 1200.”

Planovi za Lastu su veliki, budući da im je želja lansirati proizvode i na inozemna tržišta ,ali i početi proizvodnju drugih kategorija hrane. Cilj je, zaključuje Ćorluka, svake godine izbacivati nove proizvode što bi u konačnici rezultiralo i zapošljavanjem novih ljudi.

Bild.ba

Previous articlePosušak šokirao članove žirija Supertalenta: Bilo me strah da ne ostavim krivi dojam
Next articleMladić poginuo na sjeverozapadu BiH, objavljena snimka nesreće
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments