Čeka li Hercegovinu kaos s migrantima kad se granice napokon otvore?

Pojavom koronavirusa zatvorile su se granice, a od tada se i smanjio broj migrnata na prosoru istočne Hercegovine.

Prema riječima službenih osoba oni koji su uhvaćeni na teritoriju BiH su migranti koji su ostali negdje u blizini granice BiH i Crne Gore.

Vjeruje se da će se otvaranjem granica povećati i broj migranata.

Prije godinu dana na prostoru istočne Hercegovine bio je mnogo veći broj migrnata nego danas.

Mještani nekih sela na području Vranjske, prostor između optina Bileće i Ljubinja, tvrde da još uvijek prolaze, dok na području sela u blizini Bilećkog jezera mještani nisu primjetili migrante.


Miro Anđelić, mještanin sela Vrbno Trebinje

Ne, sve je to stalo izgleda, ono što ima pozitivno od ove korone da su stali ti migranti da prolaze tom rutom, mirno je nitko ne prijavljuje da ima prolazaka niti se primjećuju migranti…

U institucijama BHRT doznaje da su migrantske rute ostale iste i da se nisu promjenile. Statistika kaže da ih je oko osamdeset posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Јovana Cvjetić, glasnogovornica Policijske uprave Trebinje

Kad je riječ o ožujku i travnju, PU Trebinje evidentirala je ukupno 14 osoba za koje postoji osnova sumnje da su ilegalno prešli državnu granicu. Od toga, jedanaest osoba je bilo u ožujku, tri osobe su bila u travnju… Ovi brojevi su znatno manji, znači, riječ je čak od osamdeset posto manje u 2020., u odnosu na 2019. godinu.

Potvrdu ovih navoda BHRT je dobio i u Graničnoj policiji – ured Trebinje. Oni ističu da je oko 200 kilometara granična linija koju pokriva ova kancelarija i nisu primjećene veće grupe migranata.

Nikola Drapić, zapovjednik po odluci GP Trebinje

Jedan-dva čovjeka se pojave u graničnom pojasu i tijekom travnja mjeseca imali smo postupanje prema 40 ilegalnih migranata, oni su odvraćeni u graničnom pojasu Crne Gore. U graničnom pojasu prema Hrvatskoj nismo evidentirali niti jedan pokušaj ilegalnog prelaska.

Drapić navodi da nije samo pandemija koronavirusa smanjila broj migranata na našem području, već i neke odluke vlasti u Crnoj Gori.

Nikola Drapić, zapovjednik po odluci GP Trebinje

Ako im u čemu možemo zahvaliti koronavirusu to je činjenici da je u Crnoj Gori, odakle nam dolaze migranti, kretanje apsolutno ograničeno. Kretanje između gradova je pod posebnim režimom, nema javnog prevoza…

Svi su jedinstveni da će se s otvaranjem granica povećati i broj migranata na ovom području, javila je BHRT.

Bild.ba

Previous articleIskopom pijeska uništeno arheološko nalazište u Lištanima pored Livna
Next articleSDA ne želi da županije dobiju dio novca do MMF-a, opet optužuju HDZ