Čerkez: Ni Ministarstvo zdravstva FBiH ni Zavod za javno zdravstvo nisu sudjelovali u nabavi respiratora

Goran Čerkez
Foto: Fena

U Federaciji BiH danas imamo stabilnu epidemiološku situaciju i možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od nas – istaknuo je u svom obraćanju na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH član Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez.

To je, kako je dodao, rezultat pravodobno uvedenih restriktivnih mjera, rada naših zdravstvenih ustanova, inspektora na graničnim prijelazima, policajaca koji su obavljali nadzor nad osobama u izolaciji, kao i svih naših građana koji su se pridržavali mjera struke.

-To je rezultat rada Vlade Federacije BiH i Federalnog stožera i Uprave civilne zaštite. U konačnici to je i rezultat rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koje je radilo i donosilo mjere bazirane na Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, preporukama WHO, ali i vlastitim procjenama epidemiološke situacije u FBiH – naveo je Čerkez, prenosi Fena.

S obzirom na to da se na ovoj izvanrednoj sjednici Zastupničkog doma govori i o javnim nabavama tijekom pandemije koronavirusa, Čerkez je naglasio da Federalno ministarstvo zdravstva, kao ni Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, te Zavod za javno zdravstvo FBiH, ni na koji način nisu bili uključeni, niti konzultirani vezano za javne nabave koje je provodila FUCZ.

-Slijedom toga u izvješću koji vam je dostavljen, jasno je navedeno da smo 12. svibnja ove godine uputili informaciju i podatke Domu naroda Parlamenta FBiH – Odboru za utvrđivanje činjenica o nabavi sto respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM – dodao je Čerkez.


U svom aktu FMZ navodi, ističe Čerkez, da se u privitku dostavlja dokumentacija Zavoda za javno zdravstvo FBiH tj. Plan potreba medicinske opreme i medicinskih sredstava za zdravstvene ustanove u FBiH koji je proslijeđen Federalnom stožeru civilne zaštite.

-U aktu FMZ eksplicitno navodi da ovo ministarstvo, a ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, nisu uopće sudjelovali, niti su bili konzultirani u nabavi respiratora iz Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM – kazao je Čerkez.

Bild.ba

Previous articleProsvjedi tresu SAD, najžešći od smrti Martina L. Kinga
Next articleMašić: Sve nabave FUCZ-a sumnjive su kao kovanica od sedam maraka