Čerkez: Testiranje na granici nije opcija jer je upitna točnost

Foto: Fena
Foto: Fena

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba u Živinicama. Član Kriznog stožera FBiH i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će Krizni stožer tijekom ovog tjedna raspravljati o kućnoj izolaciji koja se određuje osobama koje ulaze u BiH, te da testiranje na granicama nije opcija.

Situacija u Europi nije povoljna da bi se žurilo s ukidanjem izolacije od 14 dana. Posljednjih dana imamo pritisak sa svih strana da se ukinu određene mjere, ali mi se vodimo epidemiološkom situacijom, gledamo iz kojih zemalja ti ljudi dolaze. Znamo da su građani nezadovoljni, ali siguran sam da bi bili nezadovoljniji da se moramo vraćati na početak i na restrikcije. Moramo smanjiti rizike uvoza virusa u BiH. Ovog tjedna ćemo razmatrati mjere izolacije, odnosno hoće li ova mjera ostati na snazi ili ćemo je skratiti ili će biti neki drugi model“, kazao je Čerkez, a prenosi Klix.ba.

Istaknuo je da se testiranje na koronavirus ne može raditi na granici, jer je upitna njegova točnost, odnosno važnost s obzirom na to da test pri ulasku u zemlju može biti negativan, a za tri dana pozitivan. Tvrdi da je samoizolacija najbolja mjera jer jamči da u inkubacijskom razdoblju ne možete nikog zaraziti.

Naveo je da je Krizni stožer FBiH zadovoljan situacijom i da se nada da ćemo tako dočekati sljedeći mjesec.

U posljednja 24 sata testirane su 632 osobe, a samo su dvije pozitivne. U bolnici je trenutno 26 pacijenata, a nijedan nije na respiratoru. Broj oporavljenih je 84, od čega 22 u posljednja 24 sata”, kazao je Čerkez.


Ponovo je istaknuo da su mjere dale efekta i da u narednom razdoblju nema kolektivne odgovornosti, nego da se svaki građanin mora pridržavati preporučenih mjera.

“To znači nošenje maski i rukavica, često pranje ruku i pridržavanje socijalne distance…”, istaknuo je Čerkez.

Bild.ba

Previous articleSljedećih dana u BiH oblačno s kišom, u četvrtak razvedravanje
Next articleU Klepcima pored Čapljine razbijen spomenik don Iliji Tomasu kojega su partizani svirepo ubili