Cijene nafte i dalje ispod 40 dolara

Cijene nafte i dalje ispod 40 dolara

Cijena nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima ispod razine 40 dolara jer trgovce zabrinjava stagnacija oporavka svjetskog gospodarstva, a dodatni uteg bila je i povećana opskrba iz Libije.

Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 11 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,72 dolara. U gotovo istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 37,21 dolar.

Trgovce je na početku tjedna zabrinuo opetovani rast broja zaraženih koronavirusom, prenosi Hina.

“Broj zaraženih (koronavirusom) opet raste, sve više zemalja uvodi lokalizirane mjere blokade kočeći regionalni ekonomski rast, a broj nezaposlenih ponovo značajno raste”, kazao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

“To vodi prema očajno slabom rastu potražnje za naftom”, pojašnjava.

Kočnica cijenama bila je najava vođe oružanih postrojbi u istočnom dijelu zemlje Khalife Haftara da će okončati blokadu naftnih postrojenja, što bi značilo veću ponudu nafte na tržištu.

“Najava skorašnjeg prekida blokade libijskih terminala za izvoz nafte bit će dodatna briga na sastanku OPEC+ u ovome tjednu”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici sastat će se 17. rujna kako bi raspravljali o provedbi dogovora o smanjenju opskrbe za 7,7 milijuna barela dnevno. Analitičari ne očekuju dodatno smanjenje opskrbe, napominje Reuters.

Značajniji pad cijena spriječila je tropska oluja Sally, koja je u nedjelju ojačala u Meksičkom zaljevu i mogla bi se razviti u uragan kategorije 2. Oluja će drugi put u manje od mjesec dana poremetiti proizvodnju nafte, nakon uragana Laura.

Cijene nafte obično rastu kad se proizvodnja zaustavi, ali zbog pandemije koronavirusa sve više jača zabrinutost za potražnju, a opskrba i dalje raste. SAD je najveći potrošač i proizvođač nafte u svijetu, podsjeća Reuters.

OPEC danas nije izvijestio o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica na kraju prošlog tjedna. U četvrtak je iznosila 39,83 dolara.

Bild.ba