CNN: Za Ukrajinu je neprihvatljiv ruski prijedlog ruta za evakuaciju civila. Svi putovi vode u…

CNN navodi da najava Rusije po ovom pitanju djeluje kao ultimatum ukrajinskim vlastima pred novu rudnu pregovora.

Zamjenica ukrajinskog premijera Iryna Vereshchuk nazvala ruski prijedlog o rutama za evakuaciju civila iz Ukrajine neprihvatljivim s obzirom da svi osim jednog koridora vode do Rusije ili Bjelorusije, javlja CNN.

CNN navodi da prijedlog o uspostavljanju koridora za evakuaciju koji je Rusija sačinila nije razrađen u konsultaciji s bilo kojom međunarodnom organizacijom, poput Ujedinjenih naroda ili Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Ruska državna novinska agencija TASS je izvjestila da su ove organizacije obavještene o koridorima.

Međutim, ne smatra se da će najavljene rute biti praktične jer svi koridori osim jednog ostavljaju civile u neizvjesnoj budućnosti u Rusiji ili Bjelorusiji, dok bi nekoliko ruta prolazilo kroz područja aktivnog sukoba. TASS je priopćio da će civili kada uđu u Rusiju biti prebačeni “zračnim, željezničkim i drumskim prijevozom do odabranih destinacija ili privremenih mesta za smeštaj”.

CNN navodi da najava Rusije po ovom pitanju djeluje kao ultimatum ukrajinskim vlastima pred novu rudnu pregovora.

“Zahtjevamo od ukrajinske strane da striktno ispuni sve uslove za stvaranje humanitarnih koridora u navedenim pravcima i da obezbjedi organizovano povlačenje civila i stranih državljana”, navodi se u saopštenju koje je prenio TASS.


Prijedlog Rusije je uslijedilo nakon dva neuspješna pokušaja tijekom vikenda da se otvori koridor iz opkoljene luke Mariupolj, što je Crveni krst pokušao da omogući. Skepticizam prema rutama je porastao nakon što su evakuacije civila zaustavljene u roku od nekoliko sati u subotu i nedjelju jer su ruske snage navodno kršile dogovoreni prekid vatre.

Dužnosnik Crvenog križa, Dominik Stillhart, rekao je da i dalje postoje problemi u potvrđivanju detalja bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre te da je izazov navesti dvije strane na sporazum koji je “konkretan, djelotvoran i precizan”. Dodao je da je do sada bilo samo “načelnih” dogovora, koji su odmah prekršeni jer im je nedostajala preciznost u vezi ruta i ko može da ih koristi.

SOURCEBild.ba
Previous articleRusija postaje digitalni otok? Započele pripreme za potpuno isključenje globalnog interneta u toj zemlji
Next articleNovi transfer: Nekadašnji čelnik Naše stranke pristupio Demokratskoj fronti. Sviđa mu se ‘borba’ Željka Komšića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments