Conte najavio ublažavanje mjera ograničenja od 4. svibnja

Italija će objaviti prije kraja ovog tjedna svoje planove postepenog ublažavanja restriktivnih mjera uvedenih radi borbe s pandemijom koronavirusa koje će se primjenjivati od 4. svibnja, priopćio je u utorak premijer Giuseppe Conte.

Mjere blokade, kojima je zatvorena većina talijanskih firmi i spriječile su ljude da napuštaju svoje domove izuzev u neophodnim slučajevima, na snazi su od 9. ožujka, vršeći golemi pritisak na treću po veličini ekonomiju eurozone, prenosi Fena.

Želio bih moći kazati: “Dopustimo da se sve otvori. Odmah. Počinjemo sutra ujutru”. Takva odluka bila bi, međutim, neodgovorna. Ona bi omogućila da se krivulja zaraze kreće nekontroliranim putem i poništila bi sve napore koje smo uložili do sada – napisao je Conte na svom Facebook profilu.

Moramo djelovati na osnovu nacionalnog plana (ponovnog otvaranja), koji ipak uzima u obzir teritorijalne posebnosti – navodi talijanski čelnik.

Nakon što je vlada zatvorila ekonomske grane koje ne smatra ključnim za lanac opskrbljivanja 22. ožujka, odnedavno su se pojačali pozivi industrijskih lobija da ponovno pokrene neke aktivnosti kako bi spriječili ekonomsku katastrofu.


Conte tvrdi da će se ublažavanje ograničenja realizirati na osnovu opširnih studija i znanstvenih podataka, “a ne na zadovoljavanju dijela javnog mnijenja ili zahtjeva nekih proizvodnih kategorija, pojedinih kompanija ili konkretnih regija”.

Ublažavanje nosi sa sobom realan rizik povećanja krivulje stopa zaraze, i mi moramo biti spremni da suzbijemo taj rast na minimalne razine kako bi rizik od novih zaraza bio podnošljiv – dodao je on, prenosi Reuters.

Bild.ba

Previous articleEkonomski zapisi u doba korone: Za Bild.ba piše Matej Živković – Oporavak
Next articleMile Lasić napustio je ANUBiH, objasnio je zašto