Conte: U pitanju je budućnost Europske unije

Conte: U pitanju je budućnost Europske unije

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je budućnost Europske unije ugrožena zbog njihovog odgovora na koronavirus, a nakon što je Njemačka izrazila nadu da će se ministri financija EU dogovoriti o paketu ekonomskog spašavanja u iznosu od 500 milijardi eura.

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka popodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije.

“Potreban nam je ekonomski i socijalni odgovor na europskoj razini. Ovo je veliki izazov za postojanje Europe”, rekao je Conte za BBC.

“Ako Europa ne uspije smisliti monetarnu i financijsku politiku primjerenu najvećem izazovu od Drugog svjetskog rata, neće biti razočarani samo Talijani, već i svi europski građani”, dodao je on.

Conte je kazao da je u pitanju budućnost Europske unije.

“Ako ne iskoristimo priliku da udahnemo novi život u europski projekt, rizik od neuspjeha je stvaran”, rekao je talijanski premijer.

Ministri bi se trebali ponovno sastati na videokonferenciji u četvrtak u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu kako bi pokušali dogovoriti paket koji uključuje kreditne linije iz Fonda za izvanredne situacije eurozone, više kreditiranja tvrtki putem Europske investicijske banke i sredstva za pomoć tvrtkama u održavanju likvidnosti tijekom ekonomskog pada, skraćivanjem radnog vremena, a ne smanjivanjem radnih mjesta.

Odgovori