Čović: Održati zajedničko djelovanje, ali bez uzurpacije pozicija kao one u Predsjedništvu

Čović: Održati zajedničko djelovanje, ali bez uzurpacije pozicija kao one u Predsjedništvu

Foto: Fena

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, očekuje da se na predstojećoj video konferenciji Europska unija-zapadni Balkan ojača pozicija Bosne i Hercegovine na europskom putu.

-Osobno ću na konferenciji istaknuti da želimo ojačati svoju poziciju kada su u pitanju europske integracije, budući da imamo jedan zastoj koji traje već nekoliko godina. Zamolit ću sve predstavnike EU da omoguće BiH status kandidata što prije, a svakako u ovoj godini. Tema će biti i trenutna ekonomska situacija u regiji i mi u BiH svakako očekujemo nastavak pomoći EU, odnosno posebno mjesto kada je u pitanju pristup fondovima EU, iako još nemamo status kandidata – izjavio je Čović za Fenu.

On očekuje da na ovom skupu, putom video linka, sudjeluje oko 50 dužnosnika EU, zemalja članica, predstavnika Europske pučke stranke (EPP) te lideri iz regije koji pripadaju ovoj političkoj grupaciji.

Čović kaže da žali što vjerojatno neće biti jedinstvenog stava iz BiH na ovoj konferenciji, jer to negativno utječe na sam proces pridruživanja EU.

-Ako i dalje zadržimo retoriku s naglaskom na podjelama u BiH, bojim se da će odnos lidera EU prema nama biti identičan. Nerealno je očekivati da uz sadašnje probleme koje cijela Europa ima zbog pandemije koronavirusa netko u EU ima razumijevanja za naše podjele i sukobe – smatra Čović.

Govoreći o nedolasku na jučerašnji sastanak ad hoc radne skupine za EU, Čović kaže da je bespotrebno formirati nova tijela pored svih onih koja već postoje.

-To ad hoc tijelo neki vide kao kompenzaciju za naš Mehanizam koordinacije, na čijoj se uspostavi dugo i naporno radilo godinama. Sad se ponašamo kao da uopće nemamo taj mehanizam. Svi uvjeti koji danas stoje pred BiH isključivo su vezani za Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu, tamo gdje treba promijeniti zakon. Treba održati tu aktivnost zajedničkog djelovanja, ali ne i zloupotrebljavati uzurpirane pozicije kao što je ona u Predsjedništvu BiH – ističe Čović.

Bild.ba