Čović posjetio Stožer civilne zaštite Posavske županije

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je u utorak Stožer civilne zaštite Posavske županije u Orašju, gdje je s predsjednikom Vlade i zapovjednikom Stožera Đurom Topićem razgovarao o aktualnoj pandemiji koronavirusa i aktivnostima na sprječavanju njezina širenja.

Istaknuto je kako sve mjere i aktivnosti vezane za koronavirus u Posavskoj županiji za sada izgledaju dobro te kako će Stožer u tom pravcu djelovati i dalje. Stanovnici za sada sve mjere disciplinirano provode, upućen im je poziv da tako i nastave, s ciljem što skorijeg povratka normalnom životu, priopćio je HDZ BiH.

Topić je na sastanku naglasio aktualni problem stanja u gospodarstvu Posavske županije, kazavši kako će županijska Vlada javnosti predstaviti i dopunjene mjere za poticanje gospodarstva, obrta i poljoprivrede, a koje će uz koordinaciju, pratiti mjere Vlade Federacije BiH.

Čović je podržao poduzete mjere Stožera, kazavši kako je najvažnije da se kontrolira zdravstveno stanje ljudi.

“Mjere koje je donio Stožer se poštuju, ako se nastavi tako možemo očekivati i popuštanje nekih mjera”, istaknuo je Čović, s naglaskom da se ne ugrozi zdravlje stanovnika.


Čović je istaknuo kako će se voditi računa da sva pomoć koja dolazi iz različitih krajeva svijeta u Bosnu i Hercegovinu, kada je u pitanju zdravstvo, bude raspodjeljena na jedan korektan način, te kako je najvažnije da sredstava danas ne nedostaju, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Razgovarajući o potrebnim aktivnostima pomoći svim oblicima gospodarstva, a pri čemu je važno sačuvati radna mjesta, naglašena je potreba koordinacije s gospodarstvenicima. Prihvatljivo rješenje pomoći gospodarstvenicima u poslovanju, se mora pronaći, istaknuto je na sastanku.

Čović je podržao mjere prema oporavku gospodarstva kazavši kako se ekonomski problemi moraju otkloniti.

“Svaki problem u poslovanju gospodarskih subjekata na području Županije, ali i općina, mora se uraditi u dogovoru, kako bi se gospodarstvo što prije oporavilo, kada završi ovaj proces”, kazao je.

Pritom je istaknuo kako se kroz koordinacije dogovara kako stvoriti ozračje za pomoć koju se želi kvaliteno usmjeriti kako bi se što prije oporavili ekonomski i kako bi se održala socijalna dimenzija.

“U ukupni proces moraju biti uključene i županije, na tome intenzivno radimo te ćemo kroz parlamentarno djelovanje na državnoj i federalnoj razini donijeti ključne odluke koje će u dovoljnoj mjeri pomoći, da se mogu sanirati problemi proračuna u županiji, ali i općinama”, istaknuo je Čović.

Osvrnuo se i na potpisani ugovor s MMF-om, kazaši kako on uključuje i pomoć županijama koja može biti dostatna da se ključni pritisak na gospodarstvo može iznijeti.

“Najvažnije je da se osigura zadržavanje radnih mjesta, to je najvrijednije danas. Zakonima se moraju osigurati olakšice i zaštiti gospodarska aktivnost”, ustvrdio je Čović.

Nakon sastanka upriličen je posjet Županijskoj bolnici u Orašju gdje je ravnatelj te zdravstvene ustanove Perica Jelečević prezentirao poduzete zdravstvene mjere na suzbijanju epidemije i goste uputio u trenutačnu situaciju, navodi se u priopćenju.

Bild.ba

Previous articleNova smrt od covid-19 u Čitluku: Ni ZHŽ ni HNŽ ne potvrđuju, kažu, radi se o nadležnosti
Next articleAudi nakon tri tjedna opet pokrenuo proizvodnju u Europi