Civilnoj zaštiti ništa ne smrdi u malinama; Miličević bila upoznata s odlukom?

Civilnoj zaštiti ništa ne smrdi u malinama; Miličević bila upoznata s odlukom?

FOTO: Pixabay

Prilikom nabavki respiratora iz Kine konsultirana je struka, sve odluke su donesene jednoglasno, a Srebrena malina je bila jedina firma koja je uspjela nabaviti neophodnu medicinsku opremu u zadanom roku, kazala je u utorak tijekom obraćanja novinarima Sanita Alagić, pomoćnica direktora Federalna uprava civilne zaštite.

Alagić je kazala kako je FUCZ, uslijed teške epidemiološke situacije, donio odluku o nabavci potrebne medicinske opreme.

Nabavku je izvršila Vlada Federacije BiH, kojoj zahvaljujem, kao i firmi Srebrena malina, koja je uspjela iz Kine nabaviti respiratore, istaknula je Alagić.

Naglasila je kako je struka konzultirana, a izbor Srebrene maline izvršen je na način da je to bila jedina firma koja je mogla u “zadanom roku isporučiti medicinsku opremu”.

Svi ćete se složiti kako je nabavka u pogoršanoj epidemiološkoj situaciji jako teška. Srebrena malina je bila jedina firma koja je ponudila da će do konca mjeseca travnja isporučiti respiratore i taj član ugovora je u potpunosti ispoštovan. Sve je išlo po proceduri Agencije za lijekove. Što se tiče Federalne uprave civilne zaštite nabavka je izvršena u skladu sa zakonima o javnim nabavkama, sve procedure su ispoštovane. Sve odluke su usvojene – od Federalnog stožera do odluka Vlade FBiH, navela je pomoćnica direktora FUCZ-a.

Na pitanje novinara je li ministrica Jelka Miličević, koja je ujedno i zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, znala za ovu nabavku – Alagić je kazala da su svi bili upoznati sa donošenjem odluke.

Konzultirane su sve bolnice kojim su respiratori potrebni, zatim ministrica Miličević je bila upoznata u donošenje svih odluka i sve odluke su jednoglasno usvojene, otkrila je Alagić.

Na kraju je istaknula da “ne vidi svrhu polemiranja načinu nabavki respiratora” i da je najbitnije da su oni stigli u Bosnu i Hercegovinu do propisanog roka.