Kako (u koronavremenu) žive zlostavljane žene?

Kako (u koronavremenu) žive zlostavljane žene?

Ilustracija

Koronavirus donio nam je ogromne mjere izolacija, karantiranje ljudi koji vani mogu samo u određenim uvjetima, uz stroge epidemiološke mjere…

Ako tomu pridodamo i nezaposlenost (u Federaciji BiH je od početka krize otkaz dobilo oko 20 tisuća ljudi, a dodajmo tomu da je BiH poprilično siromašna zemlja i da od jedne plaće u prosjeku živi, odnosno preživljava još troje, to znači da je u ovom trenutku, ekonomski ugroženo oko 80 tisuća ljudi) kao jedan od faktora koji aktiviraju nasilje možemo zaključiti kako je broj zlostavljanih žena u ovom trenutku puno veći od uobičajenog broja (po nekim istraživanjima, svako peta žena doživi neku vrstu zlostavljanja).

Autor: Redakcija Bilda/M.P.

Ideju za pisanje ovog teksta dobili smo od jedne naše čitateljice (M.P.) koja je zamolila da obradimo ovu temu i bar donekle pomognemo mnogim zlostavljanim ženama te nam poslala pismo koje govori o zlostavljanju.

Pismo prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:

“Često mi se zna javit pošto sam upoznata s njezinom situacijom. Zvat ćemo je Ana, mlada žena po broju godina, a napaćena starica u ranjenoj duši i tijelu. Udala se za njega iz čiste ljubavi i rodila troje djece. Tek joj je 27 godina, a njemu 32, kaže bilo je sve lijepo u početku, malo sitnih problema dok su se navikli na zajednički život ali ništa strašno…

Otkako su krenule strožije mjere u ovoj vanrednoj situaciji ne odgovara mi na poruke. On trenutno ne radi zbog koronavirusa, a Ana nikad nije ni radila jer je po njegovim rječima nesposobna i njezino je samo da radi po kući i odgaja djecu.

Ana je statistika isto kao i njezina djeca. Ana je jedna od pet zlostavljanih žena u BiH koja je prijavila svog zlostavljača.

Na ponos nam je to, pogotovo zakonodavcima i socijalnim radnicima koji nerjetko uz kavu raspredaju čime ga je izazvala!?

One koje imaju sreće i podršku da odu od zlostavljača često prate epiteti raspuštenica, a nikad žrtve i heroja koja je smogla snagu da ga napusti…

Ana mi se javila kasno sinoć da mi kaže da je još uvjek živa, modra ali živa, Bogu hvala, kako bi rekli djelatnici centra za socijalni rad. Djeca pate jer vide i svjesni su da je mama postala vreća za udaranje.

Za vas koji pomislite zašto ne ode, zašto trpi??? Ana reče jednom, “prijavila sam ja njega kad me prvi put udario, vratili ga kući za 24h, a socijalna radnica mi reče da se nemam pravo žaliti te da pogledam gdje živim”.

“Noć nakon njegovog povratka kući nikad neće zaboravit. Ne treba vam crtat koliko je jak ljut muškarac od 90 kg i koliko je uplašena ženica od 60 kilograma”, pričala je Ana.

Znate li koliko se susjedi znaju pravit gluhi? Čast nekima koji su doista izuzetci!

Zašto ovo pišem?

Ovo pišem radi velikog broja Ana u našoj zemlji i radi loših zakona, radi etiketiranja žrtve i slavljenja zlostavljača. BiH je zemlja u kojoj najugroženije skupine nemaju apsolutno nikakvih prava!

Razmišljam o ‘Anama’ koje su 24h zatvorene sa svojim zlostavljačima i koje ovih dana prolaze agoniju! Dovoljno su dugo zatvorene da su prve modrice i ozljede već prošle i zarasle. Njihovo ispaćeno tijelo je postalo platno za šaranje bijesa umjetnika u zlostavljanju!

Molimo vas prijavite svaki jauk i jecaj koji čujete u susjeda. Ne dozvolite da se broj Ana povećava, ne dozvolite da vam susjeda, prijateljica, sestra ili rodica postane statistika! Kontrolirajte često prijavljene zlostavljače. Ana mi nije poslala sliku jer kaže nije baš fotogenična ovih dana!?
Ana je prelijepa mlada žena koja ovih dana provodi vrijeme u kući modra od “ljubavi” svog zlostavljača!

Spasite Anu!”, stoji u pismu.

Inače, najčešći oblici zlostavljanja među parovima su, prema istraživanju psihologinje dr. Kristine Sesar iz 2004. godine, psihološko i tjelesno nasilje, a nešto rjeđe seksulno.

Muškarci su znatno manje žrtve, a puno češće počinitelji, što je i logično s obzirom na to da su fizički uglavnom razvijeniji od žena i veća je šansa da će muškarac od dva metra i sto kila istući partnericu od 1,60 m i 60 kila.

Napomenimo da namjera ovog teksta nije promocija nikakvih feminističkih stavova, nego čistih činjenica, a činjenica da je muškarci puno češće zlostavljaju žene, nego što one zlostavljaju njih. Iako ni obrnute situacije nisu zanemarive, današnja je tema nasilje nad ženama.

Sesar u svom radu dalje navodi da je “muški partner češće tjelesno i seksualno nasilan“, uz teže posljedice koje se lakše i otkrivaju.

Doktorica Sesar je u svom istraživanju dio posvetila i onom općenitom nasilju u obitelji, odnosno, nasilju nad djecom i starijim osobama.

Portal Bild.ba jamči autentičnost objavljenog pisma, ime u njemu (Ana) je izmijenjeno zbog sigurnosti žene o kojoj se radi, a podaci autora pisma, ali ne i podaci o zlostavljanoj ženi su poznati redakciji.

Bild.ba