Ubijeno 56 demonstranata u Mjanmaru

Ubijeno 56 demonstranata u Mjanmaru

Još 56 demonstranata ubijeno je tijekom današnjih protesta u Mijanmaru, čime je ukupan broj ubijenih od početka demonstracija protiv puča u toj zemlji povećan na 387. 

Mijanmarska aktivistica Wai Nu potvrdila je za agenciju Anadoliju da je tijekom današnjih intervencija sigurnosnih snaga u regijama gdje se održavaju prosvjedi ubijeno najmanje 56 osoba.

– U Jangonu ubijeno je 12 demonstranata, osam u Mandalayu. Ostale žrtve zabilježene su u gradovima Pakokku, Pathein, Meiktila i Kyaukpadaung – kazala je Nu.

Ističući da je ukupan broj ubijenih tijekom demonstracija povećan na 387, Nu je ocijenila sramotnim to što mijanmarska vojska upotrebljava nasilje nad vlastitim narodom na Nacionalni dan otpora.

– Molimo se za sigurnost demonstranta, moramo pobijediti u ovoj borbi – poručila je Nu.

Mijanmarska liderka Aung San Suu Kyi, koja je uhićena prije puča, danas bi se ponovno trebala pojaviti pred vojnim sudom.

Mijanmarska vojska je 1. veljače ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su izbori u studenom bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje izvanredno stanje i uhitila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi. Masovni prosvjedi protiv vojnog udara počeli su 6. veljače. U nasilnim intervencijama vojske tijekom prosvjeda ubijeno je oko 90, a uhićeno više od 1.500 demonstranata širom zemlje.

Ujedinjene nacije, Europska unija i brojne zemlje, poput Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Velike Britanije najoštrije su osudili vojni udar u Mijanmaru.

Bild.ba