Ćubela: BiH je političko žarište koje je došlo do usijanja

Ćubela

Ćubela naglašava kako je Blinkenovo pismo svojevrsno upozorenje bošnjačkoj političkoj eliti koja bi dokikada konstitutivnost naroda u BiH.

Ne stišavaju se reakcije nakon otvorenih prijetnji ratom cijeloj regiji bošnjačkih članova Predsjedništva BiH Željka Komšića u Šefika Džaferovića u režiji SDA.

Ono što je zanimljivo je da u posljednje vrijeme sve više međunarodnih aktera uviđa nefunkcionalnost BiH kao države pa su pokrenute i priče o njezinom mirnom razlazu.

Politolog Ivan Ćubela smatra kako BiH dolazi u međunarodni fokus nakon toliko godina, prije svega jer se došlo do točke kada ključni problemi moraju konačno biti riješeni.

‘BOŠNJAČKA POLITIČKA ELITA VIŠE NE SKRIVA SVOJE UNITARISTIČKE NAMJERE’

U razgovoru za portal Bild.ba, Ćubela je objasnio kako je Jugoistočna Europa oduvijek u posebnom fokusu zbog svoje geopolitičke i geostrateške važnosti.


– Nakon 25. obljetnice Daytonskog – pariškog mirovnog sporazuma postalo je jasno da se sve anomalije koje neminovno postoje moraju otkloniti radi sveukupne stabilnosti na ovim prostorima. Nakon rješavanja pitanja Makedonije i djelomičnog smirivanja tenzija oko Kosova, BiH je ostala ključna točka i jedna vrsta političkog žarišta koja je došla do svog usijanja, osobito zbog odnosa između konstitutivnih naroda – kazao je Ćubela za Bild.ba.

Obilježavanje Daytona u prosincu, prema riječima ovog politologa, bila je prilika da svjetska javnost vidi dijametralno suprotne stavove ključnih političkih dužnosnika. Bošnjačka politička elita, dodaje, više ne skriva svoje unitarističke namjere i propagandu većinskog nacionalizma i ostvarivanje konačne dominacije koju su na prostoru Federacije uspjeli djelomično i ostvariti.

– Najave koje možemo čuti za Opće izbore sljedeće godine praktični su primjer što doista i na kakav način promišljaju BiH. Takve najave su probudile i ovakav angažman zapadnih zemalja, na čelu sa EU i SAD-om koje postaju svjesne stvarne političke pozadine i kakve sve refleskije takvo što može izazvati – objašnjava Ćubela.

ĆUBELA: ZAZIVANJE RATA ZNAK JE SLABOSTI

Ćubela naglašava kako je Blinkenovo pismo svojevrsno upozorenje bošnjačkoj političkoj eliti koja bi dokikada konstitutivnost naroda u BiH.

– Nakon upućivanja onakvog tragikomičnog i nebuloznog dokumenta u obliku ‘non papera’ od strane drugog bošnjačkog člana Predsjedništva institucijama EU, uslijedio je još jači i snažniji odgovor takvom unitarističkom narativu. Jednako važno je i spomenuti nedavni sastanak slovenskog predsjednika Pahora i upite koje je postavio, a dobio različite odgovore oko potencijalnog mirnog razlaza zbog nefunkcionalnosti o kojoj se već uveliko priča – dodaje.

Javna zveckanja oružjem i zazivanja rata su znak slabosti, poručuje Ćubela za Bild.ba, kako bi se javnost i biračko tijelo istih nastavilo zavaravati i obmanjivati, pod lažnom krinkom spasitelja.

– Bez ravnopravnosti tri konstitutivna naroda BiH ne može biti niti članica EU niti bilo koje organizacije jer nitko ne želi prelijevanje unutarnjih problema u svoje okvire, osobito ne EU – navodi sugovornik portala Bild.ba.

Kroz sljedećih par mjeseci ove ključne teme koje su već sada na stolu, moraju biti riješene i konsolidirane, dodaje.

– Najavljeni summit Brdo-Brijuni mogao bi imati presudnu važnost s obzirom na sastav svjetskih i europskih dužnosnika koji se na njemu očekuju. Najveću odgovornost će zasigurno imati bošnjački politički predstavnici koji stvaraju najveći otpor, osobito radikalni dio upakiran u tobožnju ljevicu – zaključuje Ivan Ćubela.

Bild.ba

Previous articleU ŽZH 114 novozaraženih koronavirusom
Next article‘Washington i Bruxelles kao rješenje vide BiH koja ne negira prava konstitutivnih naroda’