Cvitanović: Hrvati su podržali BiH, a ne bošnjačku nacionalnu državu i majoriziranje

Cvitanović: Hrvati su podržali BiH, a ne bošnjačku nacionalnu državu i majoriziranje

Otkrio je i kada bi Hrvati mogli početi slaviti Dan nezavisnosti BiH

Predsjednik HDZ-a 1990, najjače oporbene stranke bh. Hrvata, Ilija Cvitanović, kazao je za Dnevno.hr kako Bosne i Hercegovine ne može biti ako se negiraju prava jednog od tri konstitutivna naroda.

– Hrvati BiH smatraju i svojom državom. Naglašavam, ne svojom, nego i svojom, jer Hrvati Bosne i Hercegovine nikada nisu polagali ekskluzivistička prava na BiH, ali je ona i naša. Mi smo temeljan, ustavotvoran, konstitutivan narod u BiH, nešto što tvori Bosnu i Hercegovinu. Kao što vodik i kisik tvore vodu, tako mi tvorimo Bosnu i Hercegovinu, ako iz vode izdvojite vodik, onda više nemate vodu. Tako je i s BiH ako iz nje izdvojite Hrvate, Srbe ili Bošnjake. Bez jednog od to troje BiH ne može biti. To je prirodan i jasan zakon – rekao je Cvitanović.

Otkrio je i kada bi Hrvati mogli početi slaviti Dan nezavisnosti BiH.

– Hrvati su izašli na referendum i podržali nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, ali nisu podržali majoriziranje, nisu podržali da im se nameću predstavnici, nisu podržali nacionalnu bošnjačku državu i sve ovo što danas imaju. Mislim da će Hrvati istinski slaviti Dan nezavisnosti BiH onoga trenutka kada im budu zajamčena sva prava koja im pripadaju po slovu Božjeg i ljudskog zakona. Do tada, ne treba se čuditi što su Hrvati u BiH prema ovom datumu hladni – zaključio je Cvitanović.

Bild.ba