Diskriminacija: Zašto Unicredit banka korisnicima nudi jezik koji ne postoji?

Ilustracija

UniCredit banka u svojim je korisnicima ponudila nepostojeći jezik za mobilno bankarstvo najnovijim ažuriranjem njihove aplikacije.

Naime, ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo korisnici UniCredit usluga nisu dobili mogućnost odabira vlastitog, Ustavom osiguranog i legitimiranog, jezika. Izbor koji se korisnicima nudi jeste BH i ENG jezik sučelja.

Bosanskohercegovački jezik iznadio je brojne korisnike jer on, naime, ne postoji!

Zabrinuti korisnici usluga UniCredit banke u nedoumici su radi li se tek o tehničkom propustu ili ciljanoj poslovnoj politici navedene banke.

Ovakav izbor diskriminirajući je po sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini te u potpunosti negira nacionalni identitet.


Ukoliko je ovaj čin namjeran, radi se o apsolutnoj diskriminaciji koja je protivna Ustavu Bosne i Hercegovine.

Naime, Članak 2., stavak 4. Ustava BiH kao ljudska prava i temeljen slobode definira NEDISKRIMINACIJU kao: „Uživanje prava i sloboda predviđenih ovim člankom ili u međunarodnim sporazumima navedenim u Aneksu I ovom Ustavu, osigurano je za sve osobe u Bosni i Hercegovini bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja JEZIK, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili društveno podrijetlo, vezivanje za neku nacionalnu manjinu, imovina, rođenje ili drugi status“.

Zbunjeni korisnici usluga ove banke očekuju intervenciju nadajući se da se, ipak, radi tek o propustu.

Nekadašnja zagrebačka banka dio je današnje Uni Credit grupacije koja već dugi niz godina posluje na području Bosne i Hercegovine.

Mnogobrojni dugogodišnji klijenti našli su se zatečeni najnovijim ažuriranjem aplikacije za mobilno bankarstvo, priopćeno je iz organizacije Hrvati u BiH!

Bild.ba

Previous articleUhićeno šest kretena koji su prijetili silovanjem srpskim ženama i djeci
Next articleStravična prometna nesreća kod Ivan Sedla, u sudaru poginule dvije osobe