Dodik: “BIH je rasuta i neodrživa, neće se održati”

Dodik napominje da Predsjedništvo BiH već dva mjeseca pokušava bezuspješno doći do neke zajedničke izjave o Daytonu, koja bi dala karakter obilježavanju, te da i stranci pokušavaju u svemu tome napraviti nove postulate.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je 25 godina od Daytonskog sporazuma BiH rasuta i neodrživa, da vlada atmosfera raskola oko toga šta je taj sporazum, te istakao da tek ima namjeru da se bori protiv onih koji su toliko zla nanijeli BiH, koja je imala šansu da se držalo Daytonskog ustava.

Ovakva BiH nije dobra

“Do sada bi počeli da gradimo konsenzus. Ovakva BiH nije dobra ni za koga, posebno ne za nas”, rekao je Dodik za Politiku, navodeći da je sada tema za Republiku Srpsku kako da vrati otete ingerencije.

Dodik je istaknuo kako se Srpska neće odreći načina glasanja, makar se nikada ne ušlo u EU, jer Srbe guraju da budu preglasani i postanu marginalna manjina, te naglašava da Srpska neće verificirati sve nametnute odluke i oduzete ingerencije i pokušaje da se napravi “vlada BiH”, prenosi Srna.


Naveo je kako se nekoliko mjeseci pokušava doći do procedura kako bi obilježili 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma 21. studenog, ali da je jasno da će jedino Republika Srpska obilježiti taj datum, jer je to u Srpskoj praznik, dok se u Federaciji BiH nikada nije obilježavao.

Dodik napominje da Predsjedništvo BiH već dva mjeseca pokušava bezuspješno doći do neke zajedničke izjave o Daytonu, koja bi dala karakter obilježavanju, te da i stranci pokušavaju u svemu tome napraviti nove postulate.

Spominjanje građana

Rekao je kako je tražio da se u prvom stavu iskaže da je sporazum donio mir u BiH na osnovu dogovora o političkom uređenju, kojim je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda, ali da to nije prošlo, iako je to već napisano u Daytonu i Ustavu.

“Oni traže da se spominju građani. Kada bi to prihvatili, suglasili bi se da redefiniramo sve. Dayton nije zasnovan na građanima, već na narodima i entitetima”, naglasio je Dodik. Prema njegovim riječima, čak predlažu da Predsjedništvo izjavi da su, usprkos teškoj povijesti, narodi u BiH više živjeli zajedno, nego što su u sukobu. “Pa, mi smo u permanentnom sukobu, čak i onda kada je postojao prividan mir. Ne bi se desio rat da je drugačije”, naveo je Dodik.

Dodao je da se predlaže i zalaganje za novi obrazovni sustav u BiH, ako bi se povijest tobože izučavala na prihvatljiv način.

Zgužvao papir

“Odmah sam zgužvao taj papir. Tri naroda su uvijek bila na različitim stranama. Povijest izučavamo zajedno sa Srbijom, Predsjedništvo nije za to nadležno. Još nemamo izjavu, ni protokol, vjerojatno će se nešto dogoditi u zadnji tren”, kaže Dodik.

Navodeći da su tri naroda i dva entiteta različito shvatili i prihvatili Dayton, Dodik je podsjetio da programski dokumenti SDA koji poziva da se ukine Dayton, nisu bili povod strancima da reagiraju, što govori na čijoj su strani.

“Zato je BiH rasuta i neodrživa. Neće se ni održati, ako se ne vratimo na izvorne principe Daytona i bazičnog konsenzusa unutar naroda koji tu žive. Sporazum je urušen, jer su ga razgradili visoki predstavnici koji su imali mandat da ga štite”, rekao je Dodik.

Naveo je kako je BiH mjesto ozbiljnog kršenja međunarodnog prava, da je to promašen improvizorij, u kojem se ne može ništa uraditi, ali u kojem postoji privilegirana bošnjačka strana.

Masovna prisila

Napomenuo je kako se Vijeće za provedbu mira (PIC) nigdje ne spominje u Daytonskom sporazumu, a dao je visokom predstavniku takozvane bonnske ovlasti, nakon čega su nametnute brojne institucije, sud, tužiteljstvo, obavještajna služba, a Vijeće ministara pokušavaju pretvoriti u vladu.

“Po Ustavu, Vijeće ministara je pomoćni organ Predsjedništva BiH sa tri ministarstva. Sada ima 10 ministarstava. I oni od nas očekuju, od mene ili nekih Srba, da promijenimo Ustav i verificiramo postojanje 10 ministarstava. Time bismo pristali da BiH ima vladu. Naravno da se to neće dogoditi”, istaknuo je Dodik.

Podsjetio da to nije predviđeno Ustavom, kao ni vojska, pravosuđe, neizravni porezi, što je sve oteto od Republike Srpske. Dodik je naglasio da Republika Srpska smatra da je validno samo slovo Daytonskog sporazuma, a ne masovna prisila od visokih predstavnika.

Tisuće duhova

“Kako bi proveli svoje namjere, uveli su termin `duh Daytona`. A uvesti `duh Daytona` znači da ste uveli tisuće duhova”, istakao je Dodik.

Koliko je BiH neuspješna zemlja, dodaje Dodik, najbolje svjedoči to da je i danas u protektoratu, te napominje da u Ustavnom sudu postoje stranci koji i dalje “vedre i oblače”, mijenjajući ustavni poredak odlukama donesenim preglasavanjem.

“Može se razumjeti da jedna zemlja ima stranog namjesnika, ali da Ustavni sud u svom sastavu ima strance, to nije zabilježeno“, rekao je Dodik.

Podsjetio je da su stranci nametali rješenja, pravili farsu, kažnjavali, smjenjivali i zatvarali ljude, kako bi bili poslušni, a da sada među zahtjeve za kandidaturu za ulazak u EU kroz fino upakirane formulacije traže da se Srbi odreknu načina glasovanja.

“To jest, da pustimo Bošnjacima da odlučuju većinom. I da se sva europska pitanja stave u nadležnost BiH… Već ste nam oteli previše stvari. Tema je kako da ih vratimo, a ne kako da dodamo nove stavke na popis izgubljenih ingerencija”, dodao je Dodik.

Bild.ba

Previous articleCrnadak: Najbolje je da CIK zaustavi izborni proces u Doboju
Next articleU Širokome Brijegu bez gužvi, birališta otvorena na vrijeme