Doha očekuje uspostavu humanitarnih koridora iz Afganistana

wood dawn landscape sunset
Photo by Mohamed Afsal on Pexels.com

Katar, na prvoj crti u međunarodnim pregovorima s talibanima na vlasti u Afganistanu, očekuje uspostavu “humanitarnih koridora” u zračnim lukama u toj zemlji u roku 48 sati, rekao je u petak visoki katarski dužnosnik za televiziju Al Jazeeru.

“Nadamo se da će se u roku 24 do 48 sati uspostaviti humanitarni koridori kako bi se humanitarna pomoć mogla dopremiti preko kabulske i drugih zračnih luka koje rade”, rekao je iz Afganistana Mutlaq al-Qahtani, posebni izaslanik ministra vanjskih poslova.

Pošto je u srijedu bio prva strana zemlja čiji je zrakoplov sletio u kabulsku zračnu luku nakon odlaska posljednjih američkih dužnosnika, ovaj emirat u Perzijskom zaljevu potvrdio je u četvrtak da ulaže svekolike napore kako bi se zračne luke osposobile za rad.

Katar je trenutačno u središtu pozornosti međunarodne zajednice zbog svoje sposobnosti da komunicira s novim vlastima u Kabulu. Ova bogata zemlja Perzijskog zaljeva imala je usto ulogu posrednika u mirovnom procesu u kojemu su afganistanska vlada i talibani sudjelovali prije nego su islamisti preuzeli vlast.

Talibani su u utorak proslavili pobjedu u Afganistanu, dan nakon odlaska posljednjih američkih vojnika. Tim je povlačenjem završen 20-godišnji rat koji je počeo nakon intervencije međunarodne koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama radi rušenja talibanske vlasti, nakon napada 11. rujna 2001. na američkom tlu.


Zapad je zbog povratka islamista na vlast morao iz zračne luke u Kabulu žurno evakuirati svoje državljane i Afganistance kojima prijeti talibanska odmazda zbog suradnje sa stranim snagama.

Hina

Previous articleNafta opet poskupila, evo koliko
Next articleOglasio se i Čović o smrti Ljube Bešlića
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments