Donald Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna

In this July 17, 2019, photo, President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally at Williams Arena in Greenville, N.C. (AP Photo/Carolyn Kaster)

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pomilovao bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna koji je priznao da je lagao FBI-u u istrazi o ruskoj upletenosti u američke predsjedničke izbore 2016.

“Velika mi je čast da mogu objaviti da je pomilovan general Michael T. Flynn. Čestitam generalu Flynnu i njegovoj divnoj obitelji. Znam da će ovo biti fantastičan Dan zahvalnosti!”, napisao je na Twitteru Trump, posljednjih dana svog predsjedničkog mandata.

Michael Flynn je 2017. godine priznao da je lagao FBI-ju po pitanju svojih ruskih kontakata.

Flynnovi tajni pregovori s ruskim veleposlanikom u Washingtonu u prosincu 2016., prije Trumpove inauguracije, bili su osnova za temeljitu istragu specijalnog savjetnika Roberta Muellera u miješanje Moskve u američke izbore godinu dana ranije.

Trump je dao otkaz Flynnu samo 22 dana nakon što je došao na vlast.


No predsjednik je oduvijek tvrdio da je istraga bila politički “lov na vještice” i da je Flynn, bivši general i šef Obrambene obavještajne agencije, “dobar čovjek”.

U vrlo neobičnom potezu, ministarstvo pravosuđa odustalo je od predmeta protiv Flynna u svibnju ove godine, rekavši da navodne laži FBI-ju nisu bile značajne, što je Trumpu donijelo veliku političku pobjedu.

No savezni sudac naredio je daljnje pravno razmatranje problematike. Trumpovo pomilovanje znači da se taj slučaj miče sa sudova.

Hina

Previous articleMogu li se kirurške maske nositi više puta? Evo što kaže struka
Next articleInzko vrlo otvoreno: Prava Hrvata u BiH treba zaštititi