Državnu maturu u Hrvatskoj palo preko 400 gimnazijalaca

Državnu maturu u Hrvatskoj palo preko 400 gimnazijalaca

Screenshot: FaH

Privremeni rezultati ovogodišnje Državne mature, objavljeni u ponedjeljak, puno su bolji od one provedene 2019. pa je tako uspjeh na obveznim ispitima znatno bolji, a broj negativnih ocjena manji za 40 posto, a više od stotinu ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću.

O privremenim rezultatima Državne mature 2020., na kojoj je ispite polagalo 31 tisuću pristupnika, javnost je posredstvom medija upoznala ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić.

U izjavi ispred NCVVO-a Katavić je napomenula da je i osobno vjerovala u to da će pristupnici ove godine ostvariti bolje rezultate od prošlogodišnjih, bez obzira na uvjete koje je nametnula pandemija COVID-19 u kojima su se pripremali za maturu i u kojoj su je polagali.

Jer, podsjetila je Katavić, maturanti su se izborili za polaganje mature i već time pokazali svoju zrelost i potvrdili da su drukčija generacija.

RASTU PRIJAVE ZA INFORMATIKU

Raduje me spoznaja da zasad imamo četiri pristupnika koji su po dva ispita riješili u potpunosti točno te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjega, rekla je Katavić, istaknuvši da pristupnici koji su ostvarili izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske.

Posebno veliko zanimanje pokazali su za odabir ispita iz tkz. STEM područja koje obuhvaća ispite iz fizike, kemije, biologije i informatike.

Pritom, izvijestila je Katavić, usprkos ukupnom smanjenju broja pristupnika iz godine u godinu, jedini ispit kod kojega se bilježi konstantan rast broja prijava je informatika.

Smatra kako je moguće, ako se spomenuti trendovi nastave, da već sljedeće školske godine u pet najtraženijih ispita ostane samo jedan društveni, i to politika i gospodarstvo.

Ocijenila je da ovogodišnje maturante nisu obeshrabili produžetak nastave uzrokovan štrajkom nastavnog osoblja, epidemija koja je učenike odvojila od školskih klupa, nastavnika i prijatelja te primorala na brzu adaptaciju online nastavi, potres koji je pogodio šire zagrebačko područje kao i neizvjesnost oko održavanja ispita iz izbornih predmeta.

Negativnih ocjena iz hrvatskoga i matematike manje za više od 40 posto
Kada je riječ o obveznim predmetima, privremeni rezultati pokazuju da se ukupni broj negativnih ocjena iz hrvatskoga i matematike smanjio za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

– Prije početka provedbe ispita ovogodišnje državne mature jasno sam naglasila da vjerujem u maturante i ovu generaciju jer su po mnogočemu posebni i drukčiji. Danas im s ponosom mogu čestitati na postignutom uspjeh – rekla je Katavić.

Ravnateljica NCVVO-a napomenula je da gimnazijalci čine 44 posto od ukupnoga broja pristupnika, podsjetivši kako uspješno položena državna matura gimnazijalcima osigurava završenost srednjoškolskog obrazovanja. To pak znači, objasnila je, da jedino gimnazijalci mogu pasti na maturi, dok se ostalim prstupnicima bilježi da su položili ispit državne mature ili ga nisu uspjeli položiti.

PROŠLE GODINE PALO PREKO TISUĆU GIMNAZIJALACA

Na ovogodišnjoj državnoj maturi zabilježen je veliki pomak u uspjehu gimanzijalaca u odnosu na prošlu godinu kada je više od tisuću gimnazijalaca dobilo negativnu ocjenu iz jednoga od tri obvezna ispita (hrvatski, matematika, strani jezik), a ove godine negativnu ocjenu na nekom od obveznih ispita dobilo je nešto manje od 450 gimnazijalaca što je, istaknula je Katavić, smanjenje od 60 posto.

Dodala je da su od obveznih predmeta na državnoj maturi i dalje najpopularniji matematika na osnovnoj razini te hrvatski i engleski jezik na višoj razini, dok u izbornom dijelu ispita treba izdvojiti fiziku s gotovo sedam tisuća prijava.

Katavić je izvijestila da pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranih jezika, u prosjeku s ostvarenih između 65 i 75 posto bodova.

Nakon što će se danas upoznati s privremenim rezultatima državne mature, pristupnici imaju pravo uložiti prigovor na objavljene rezultate do 15. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja nakon obrade svih pristiglih prigovora. Podjela svjedodžbi održat će se 22. srpnja ove godine.

Bild.ba