Dvije osobe preminule u Splitu od koronavirus, zaraza se širi Makarskom

Nažalost, jučer je u KBC-u Split preminulo dvoje pacijenata, korisnika Doma za starije osobe u Vukovarskoj ulici. Oboje su bili pozitivni na koronavirus, uz to su bolovali od teških kroničkih bolesti. U ime KBC-a Split i svih nas ovdje izražavam sućut obiteljima preminulih, rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split na redovitoj dnevnoj konferenciji Civilnog stožera Splitsko-dalmatinske županije.

Dodao je da je u KBC-u Split trenutno 80 bolesnika pozitivno na koronavirus, od toga ih je 45 iz Doma za starije u Vukovarskoj, 4 iz ostalih Domova za starije osobe, a 31 bolesnik nije iz Doma.

Od ovih hospitaliziranih, devet je na respiratoru, šest ih ima teže kliničke znakove bolesti, a ostali blaže kliničke znakove bolesti, dodao je.

Pojasnio je da kada govorimo o korisnicima Domova za starije, moramo sve nalaze interpretirati u okolnostima njihovih kroničnih bolesti – to su sve osobe starije životne dobi i u pravilu sve imaju nekoliko kroničnih bolesti, stoga njihovo stanje, u odnosu na kronične bolesti, uvelike i bitno određuju ishod liječenja.


Danas imamo šest novooboljelih, u međuvremenu smo zaprimili pozitivne nalaze još tri korisnika Doma za umirovljenike u Makarskoj, pa je današnji broj novooboljelih devet. Ozdravilo je 32 ljudi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, novooboljelih zdravstvenik djelatnika na današnji dan nemamo. Ukupno je 62 oboljelih zdravstvenih djelatnika, 87 ih je u samoizolaciji, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko–dalmatinske županije.

Dodala je da je do sada, bez ova tri uzorka iz Makarske, testirano 119 korisnika Doma za starije u Vukovarskoj, od kojih je 50 pozitivno, a od 80 djelatnika pozitivno je njih 18.

Vezano za jučerašnje premještanje korisnika Doma za starije u Vukovarskoj u prostore Rehabilitacijskog centra u Makarskoj, uzeli smo briseve svih korisnika, napravili nalaze i za sada od 54 korisnika njih 52 imaju negativan nalaz, dodala je.

Žurnim i djelotovnim angažmanom, kako župana, tako i ovog stožera, naše epidemiološke službe i svih dionika u sustavu ovoga stožera, mi smo u ovoj situaciji na izniman način uspjeli uspostaviti organizacijski rad doma. Korisnici su trenutno raspoređeni na četiri lokacije, a na lokaciji Zenta nemamo za sada nikakvih problema, rekla je Helena Bandalović iz Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Dodala je da je u fokusu dom u Vukovarskoj – uz ove sužene radne kapacitete i zdravstvene djelatnike koji su morali biti u izolaciji, organizaciju su postavili na način da sve funkcionira.

Bandalović je i pojasnila da, što se tiče Doma u starom Gradu, jedan korisnik je jučer transportiran helikopterskom službom zbog dijalize i pogoršanog zdravstvenog stanja. Korisnik je negativan na koronavirus i nalazi se u stacionaru Doma zdravlja u Makarskoj.

Želim jasno i nedvosmisleno izvijestiti javnost o tome što je policija do sada radila i što će raditi oko crkve na Sirobuji, rekao je Marko Srdarević.

Rekao je da su prvo saznanje da svećenik župe Sirobuja ne poštuje odluke Nacionalnog stožera, ne poštuje preporuke Biskupske konferencije i održava mise.

Policija je u petak, nedjelju i ponedjeljak, unatoč tome što je pokušavao održati mise s vjernicima, policija je poduzela mjere ispred samog dvorišta crkve i zaustavljala ljude i upućivala na odluke, upozoravala i vraćala natrag, rekao je.

Srdarević kaže da su građani poštivali upute policije, župnik je pritom narušavao javni red i mir, drsko vrijeđajući policijske službenike i iz tog razloga je prijavljen.

On je do tada govorio da će svaki dan održavati mise, bez obzira na kršenje odluka i da će održavati i na Uskrs. No, kada je Nadbiskupija izdala svoje priopćenje, sljedećih dana misa nije bilo. Mi smo bili prisutni u utorak, srijedu, četvrtak, petak – misa nije bilo, građani nisu dolazili. Mi smo i na dan Uskrsa, prateći web stranice župe, vidjeli da postoji obavijest, ali to je ranija obavijest, da je prva misa u osam sati, dodao je.

Kaže da su bili tamo, ali nije bilo okupljanja. Dodaje da prije 10 sati nisu bili prisutni jer su, ocijenili okolnosti da misa nije bilo, iako je župnik govorio da će ih bit, i na temelju toga da imaju druge prioritete.

Kada smo dobili informaciju da je došlo do napada na novinarku, u vrlo kratkom roku su policijski službenici stigli. Oni su identificirali sve tri osobe koje su sudjelovale u napadu, uhićeni su i provedeno je policijsko istraživanje. Prema njima su podnešene kaznene prijave, dodao je.

Također, prijavljen je i svećenik koji je prije mise vikao na okupljene u dvorištu Župe. Policija je službenike postavila na ulaz dvorišta, a građane obavještavali da ne mogu prisustvovati na misi. Dodaje da su ih prva tri dana svi poslušali, ali danas je 15-ak građana ostalo, a župnik je izašao van i održao misu na otvorenom. S policijom je bio i inspektor civilne zaštite koji je utvrdio da su građani na dovoljnoj udaljenosti.

Mnogi se pitaju zašto mi ne postupamo na drugačiji način (…) taj način na koji mi postupamo je propisano propisima i zakonom, rekao je.

Župan Blaženko Boban izrazio je sućut obiteljima preminulih i od srca je zahvalio svim službama za jako dobro provedeno jučerašnje premještanje. Komentirao je “nemili događaj” u crkvi na Sirobuji.

Imam informaciju da ova dva prvoprivedena i nisu iz te župe. Zar vam to ne govori dovoljno o svemu tome? Još jednom apel svima – svi smo dužni slušati mjere Nacionalnog stožera, ali svoje vjerske potrebe možemo zadovoljiti zahvaljujući komunikacijskim sredstvima, izjavio je Boban.

Bild.ba

Previous articleZastupnici ostali bez naknade za odvojen život, novca za stan i paušala – tisuću KM mjesečno
Next articleBild.ba donosi: Ovo su koronafree mjesta u BiH!