Džamija Al-Aqsa opet otvorena za vjernike i turiste

Džamija Al-Aqsa opet otvorena za vjernike i turiste

Foto: Xinhua

Jeruzalemska džamija Al-Aqsa u nedjelju je ponovno otvorena za muslimane i posjetitelje nakon dva i pol mjeseca zatvaranja zbog koronavirusa.

Vlasti su objavile izvjesne mjere opreza dok su dužnosnici upozorili na trend rasta lokalnih zaraza.

Nastavak molitvi u trećem najsvetijem mjestu Islama okončao je težak period za muslimane u Jeruzalemu, koji su ove godine obilježili sveti mjesec posta ramazana i praznika Ramazanskog bajrama bez uobičajenih dnevnih obilazaka Al-Aqse i susjednog Doma stijene.

– Nakon što su otvorili džamiju osjećam kao da sam prodisala. Hvala Bogu – izjavila je stanovnica Jeruzalema Umm Hisham kroz masku za lice i sa suzama u očima, nakon što je ušla u vjerski objekt sa stotinama ostalih muslimanskih vjernika.

Vijeće islamskog vakufa navelo je sporo lokalno širenje COVID-19 kao razlog svoje odluke da ukine ograničenja ulaska i ponovno otvori islamska mjesta molitve koja su bila zatvorena od 15. ožujka.

Vijeće je, međutim, uvelo izvjesne mjere na smanjenju rizika širenja zaraze, dok je broj novih slučajeva u Izraelu porastao u posljednjim danima.

Vjernici moraju nositi maske za lice i donijeti vlastite prostirače za molitvu ako žele da se mole unutar džamije.

Izgleda da nije ograničen broj ljudi kojima će biti dopušten ulazak u objekt površine 14 hektara, poznat među muslimanima kao Plemenito svetište i među Židovima kao Brdo hrama.

Sedamstotinjak vjernika prisustvovalo je jutarnjoj molitvi. Kasnije tijekom jutra, grupa ortodoksnih Židova, u pratnji izraelske policije, ušla je u objekt kroz ulaz za posjetitelje u blizini svetog židovskog Zapadnog zida u Jeruzalemu.

U Izraelu je zabilježeno 17.000 slučajeva zaraze koronavirusom i 284 preminulih, dok su 386 slučaja zaraze i i troje preminulih potvrđeni na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bild.ba