E, to vam je BiH: Gimnazija se gasi jer učenika nema

E, to vam je BiH: Gimnazija se gasi jer učenika nema

Gimnazija u Sanskom Mostu se unatrag više godina susreće s velikim problemom koji je vezan za nedovoljan broj učenika koji žele pohađati tu školsku ustanovu, pišu Nezavisne novine, prenosi Bild.ba.

I ove godine u sanskoj Gimnaziji muku muče da formiraju odjel u prvom razredu s obzirom na to da je upisan samo 21 učenik, što je manje od broja učenika propisanih pedagoškim standardima.

Ravnatelj ove školske ustanove Nasution Kljunić ističe kako je trenutni broj učenika 76, s tim da je već nekolicina njih najavila svoj odlazak.

– Nažalost, procesi koji se odvijaju posljednjih godina doveli su nas do toga da će ovo biti posljednja godina u kojoj Gimnazija postoji kao samostalan pravni subjekt. Već sljedeće godine planira se njezino gašenje i ona će biti inkorporirana u budući srednjoškolski centar – istaknuo je Kljunić za Nezavisne.

Nezavisne novine pišu kako je Gimnazija od svih obrazovnih ustanova u Sanskom Mostu, ali i šire, pretrpjela najveće posljedice ukupnih društvenih kretanja u posljednjem desetljeću. To se prvenstveno odnosi na porast interesa za obrazovanje u praktičnim zanimanjima koja su cijenjena i tražena u inozemstvu, a drugi razlog je demografske prirode i odnosi se na intenzivno iseljavanje domaćeg stanovništva u zapadnoeuropske zemlje, zbog čega je sve manji broj učenika na ovim prostorima.

Poput Gimnazije, u Sanskom Mostu slična situacija je i sa Srednjom poljoprivrednom školom “Sanus futurum”, gdje je u prvi razred upisano svega 13 učenika, dok je upisne planove ostvarila samo Mješovita srednja škola, gdje je najveće zanimanje učenika za zanimanja medicinara, ekonomiste, programera na CNC strojevima i elektrotehničara.

Bild.ba