EK kaže da nema zapreka da Slovenija financira svoju novinsku agenciju

EK kaže da nema zapreka da Slovenija financira svoju novinsku agenciju

news typewritten on white paper
Photo by Markus Winkler on Pexels.com

Članice EU-a mogu pomoći svojim novinskim agencijama u obliku naknade za uslugu od općeg gospodarskog interesa, objavila je u ponedjeljak Europska komisija (EK) u vezi s financiranjem slovenske novinske agencije STA.

“Ako su ispunjeni određeni uvjeti, uključujući da iznos ne prelazi određeni prag, pomoć se može dodijeliti bez prethodne obavijesti i odobrenja EK-a”, izjavila je glasnogovornica EK Arianna Podesta.

STA je u petak upozorila da joj vlada nije uplatila novac za obavljene usluge u prošloj godini i da još nije pokrenula postupak sklapanja novog ugovora za 2021., prenosi Hina.

STA oko polovice svojih prihoda osigurava prodajom svojih usluga državi, a ostatak iz komercijalnih izvora.

Novinarske udruge optužuju vladu konzervativnog premijera Janeza Janše da želi ojačati kontrolu nad agencijom.

Ured slovenske vlade za komunikacije priopćio je u petak da postoje nejasnoće u vezi s financiranjem STA s obzirom na pravila EU-a o državnim potporama i o tržišnom natjecanju te da će od EK tražiti ocjenu je li financiranje STA usklađeno s tim pravilima.

Drugi glasnogovornik E-a Christian Wigand je ponovio da mediji moraju moći slobodno i neovisno djelovati u cijeloj EU-u te istaknuo posebnu ulogu javnih medija u Europskoj uniji. “Pozivamo države članice da se suzdrže od pokušaja da vrše pritisak na njih”, rekao je Wigand.

Fena