Epidemiolog Kolarić: Kad cjepivo prijeđe Breganu, ja mogu na godišnji, ne znamo gdje ćemo se zaraziti

Ne znamo gdje se sada zaražavamo. Prije smo znali da su to klubovi, svadbe. Sada se možete zaraziti bilo gdje kada ste s nekom osobom u bliskom kontaktu, rekao je epidemiolog Branko Kolarić gostujući u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna”. Cjepivo će, dodao je, ponuditi rješenje za ovu situaciju.

“Pandemije su se kroz povijest često događale. Od Drugog svjetskog rata je u Europi mirno i ljudi nisu navikli na ovakve situacije. Osjećali smo se sigurno i da imamo kontrolu svijeta oko nas. Taj osjećaj kontrole je iluzija”, rekao je.

Za sve tražimo objašnjenje, pa tako i u slučaju korona virusa, rekao je.

“Radije mislimo kako nam je netko to s namjerom napravio, nego da se slučajno događa. Volimo objašnjavati zašto se nešto događa. Za ovo se nitko nije mogao pripremiti. Zato se i zove pandemija jer ne možemo biti spremni na nešto ovakvih razmjera”, rekao je Kolarić.

Kaže i da se dugo godina bavi znanošću – nestabilnost znanja o nečemu je njemu prirodna.

“Kako ovaj virus ne znamo ni godinu dana, tako se mijenjaju i naše spoznaje”, istaknuo je.

Kolarić naglašava i kako je rad znanstvenika u laboratoriju jedno, a drugo je prenošenje informacija i komunikacija u medijima, piše HRT.

“Važno je što mi želimo poručiti našoj zajednici. Je li novost, ili neku senzaciju treba podijeliti. Ne mislim da se nešto treba skrivati, ali da trebamo znati što želimo postići javnom komunikacijom. U tom smislu je bilo pogrešaka. Krhko je znanje, ali ne treba relativizirati. Dosta stvari smo naučili. Nezgoda kod ovog virusa je što se prenosi respiratornim putem. Bolesti koje se prenose zrakom najteže je kontrolirati. Kad bi znanje o virusu bilo koherentno i jako, onda ne bismo imali različitih stavova. Većina u znanstvenom savjetu upozorava da situacija u Hrvatskoj nije dobra što se tiče broja zaraženih i umrlih. Da se trebalo možda ranije, ali sada svakako napraviti sve da se zaustavi širenje virusa koliko god je to moguće,” rekao je Kolarić.

Ističe i kako se treba izvući maksimum iz društva, države, svih – dok ne dođe cjepivo.

“Cjepivo će nam ponuditi rješenje u smislu da imamo nešto specifično za ovaj virus. Mjere kao što su distanca, maska, pranje ruku, iste su kao i prije sto godina za Španjolsku gripu. Isto je bilo prosvjeda i dezinformacija, povijest se ponavlja. Dok ne dođe cjepivo, a to je mjesec, dva, tri, trebali bismo proći sa što manje štete. Kao država mogli smo imati kvalitetniju, jasniju komunikaciju i jasna pravila”, istaknuo je.

Kolarić je za Hrvatski radio rekao kako se bolest efikasnije prenosi kada smo u zatvorenom i grijanom prostoru.

“Kada smo imali 300 oboljelih dnevno, da smo to spustili na 50, onda ne bismo trebali imati ovako snažne mjere. Jesenski val smo očekivali, ali da smo ga barem dočekali s manjim brojem dnevno zaraženih ljudi”, rekao je Kolarić.

Kad cjepivo dođe i prijeđe Breganu, on, kaže, može na godišnji.

“To je rješenje ovog problema. Ali moramo se pomiriti da nam životi neće biti isti nakon pandemije kao prije godinu dana. Posljedice će biti na raznim područjima”, zaključio je.

Bild.baKomentari

Next Post

Danas je prva nedjelja Došašća

Ned stu 29 , 2020
„Bdijte!“ (Mk 13,37) – tako Isus sažimlje svoju slikovitu riječ o vjernom upravitelju koji utjelovljuje uspio kršćanski život. Isus kroz lik čovjeka koji se sprema na put i svoj imetak ostavlja na upravu slugama, svima nama šalje izvrsnu opomenu: kako bismo trebali bdjeti dok se On ne vrati.