Epidemiološka situacija u HNŽ-u povoljna, ali nema opuštanja

Epidemiološka situacija u HNŽ-u povoljna, ali nema opuštanja

Foto: Bild.ba

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), prim. dr. Nermin Avdić izjavio je u srijedu kako je epidemiološka situacija u toj županiji dosta povoljna te da proteklih dana nije bilo pozitivnih slučajeva na covid-19, ali je istovremeno građanima poručio da nema opuštanja.

Situacija je dosta povoljna, što daje nadu da će ljeto proći mnogo mirnije, ali ne smijemo se opustiti – kazao je Avdić na konferenciji za novinare Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a.

Istaknuo je kako se sada prelazi u drugu fazu gdje se opće mjere koje su do sada donosili, polako gase te se prepušta građanima vlastita odgovornost za njihovo zdravlje i pritom pozvao građane da se i dalje pridržavaju epidemioloških mjera, odnosno socijalne distance, nošenja maske i rukavica.

Iznoseći službene podatke, rekao je kako je u HNŽ-u od početka epidemije registrirana ukupno 261 covid-pozitivna osoba, 212 ih se oporavilo, a 13 slučajeva je završilo smrtnim ishodom, prenosi FENA.

Glasnogovornik Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ-a Pero Pavlović kazao je kako su u mostarskoj “covid bolnici” trenutno dva bolesnika, stabilnog stanja i bez pogoršanja.

U protekla 24 sata nije bilo pozitivnih osoba na koronavirus u HNŽ-u, od ukupno 114 urađenih testova u SKB-u Mostar – kazao je Pavlović i dodao kako su županijski i općinski sanitarni inspektori u istom razdoblju izdali 14 rješenja o samoizoliranju i izoliranju.

Upitan o režimu na graničnim prijelazima, odnosno ulascima u BiH, Pavlović je kazao kako je još uvijek na snazi mjera obvezne 14-dnevne samoizolacije te da se Stožer HNŽ-a sukladno toj mjeri i ponaša.

Bild.ba