Erdogan je u velikom problemu, je li moguće uopće iz ovog se iščupati?

Službena reakcija nije bila odmah dostupna.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj porasla je u studenome na 21.31 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri godine, izvijestio je statistički ured TurkStat.

U odnosu na listopad cijene su uvećane 3.51 posto, izvijestio je TurkStat.

Najviše su na godišnjoj razini u prošlom mjesecu porasle cijene ugostiteljskih i usluga smještaja te hrane i kućanskih aparata, pokazalo je izvješće statističkog ureda.

Tursko gospodarstvo već ima problema zbog naglog pada vrijednosti lire te zbog visokog inozemnog duga i nezaposlenosti, što pogađa i kućanstva, napominje novinska agencija dpa.

Prošlog tjedna građani su prosvjedovali u velikim gradovima, uključujući Istanbul i Ankaru, protiv gotovo svakodnevnog povećanja cijena artikala, od osnovnih prehrambenih proizvoda do dojenačkih formula.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uživa danas najmanju podršku građana otkada je prije gotovo 20 godina došao na vlast, a ovog tjedna obećao je kazne za one koji špekuliraju s cijenama.

Erdogan vjeruje da će njegova neortodoksna teorija prema kojoj niže kamatne stope mogu zakočiti inflaciju u određenom trenutku ipak donijeti rezultate, napominje dpa.

Predsjednik je proteklih mjeseci podvrgnuo središnju banku pritisku da drastično snizi ključne kamatne stope i inflacija otada jača, primjećuje njemačka novinska agencija.

Čelnik glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu ustvrdio je pak u petak da statistički ured manipulira podacima nakon što mu je zabranjen ulazak u sjedište TurkStata u Ankari.

“Odakle vam ti podaci… iz kojih trgovina? Naša je dužnost braniti prava milijuna”, rekao je Kilicdaroglu, optuživši TurkStat da obmanjuje javnost.

Službena reakcija nije bila odmah dostupna.

Istraživanje agencije za ispitivanje javnog mnijenja Metropoll pokazalo je u lipnju da samo šest posto ispitanika vjeruje podacima koje objavljuje ured za statistiku.

Nezavisne istraživačke skupine poput istanbulske ENAGRUP-e procjenjuju da je godišnja inflacija u studenome iznosila 58.65 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u listopadu da bi inflacija u Turskoj ove godine trebala iznositi 17 posto.

Previous articleU Tomislavgradu i Livnu obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom
Next articleOglasila se i gospođa Krišto, a to znači samo jedno: Situacija nije nimalo dobra
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments