Europi će trebati još 500 milijardi eura za oporavak

Ilustracija
Ilustracija

Europi će trebati najmanje još 500 milijardi eura od institucija Europske unije kako bi financirali svoj ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa, povrh dogovorenog paketa od pola bilijuna, rekao je šef fonda za spašavanje euro zone.

U intervjuu u talijanskom časopisu Corriere della Sera, objavljenom u nedjelju, direktor Europskog mehanizma za stabilnost Klaus Regling rekao je da će se najlakši način organizirati putem Europske komisije i proračuna EU-a, javio je Reuters.

-Rekao bih da nam za drugu fazu treba najmanje još 500 milijardi eura od europskih institucija, ali moglo bi biti i više – rekao je Regling za list.

-Za to moramo otvoreno razmotriti nove instrumente, ali i koristiti postojeće institucije, jer je to lakše, uključujući Komisiju i proračun EU – rekao je Regling.

Ministri financija Europske unije dogovorili su se 9. travnja o sigurnosnim mrežama za državne vlasti, tvrtke i pojedince u ukupnoj vrijednosti od 540 milijardi eura.


Također su se složili da će eurozoni, za koju MMF predviđa da će ove godine zbog pandemije doći do 7,5-postotne recesije, trebati novac za oporavak, ali imali su različite ideje o tome koliko je potrebno i kako da ga povećaju.

Čelnici EU trebali bi o tome raspravljati na konferenciji 23. travnja.

Bild.ba

Previous articleRijetko korisna bh. političarka u koronavremenu
Next articleŠpanjolska ima najmanji broj smrti u posljednjih mjesec dana