Europska unija obustavila razvojne projekte u Mijanmaru

Europska unija obustavila razvojne projekte u Mijanmaru

Europska unija obustavila je podršku razvojnim projektima u Mijanmaru kako bi izbjegla pružanje financijske podrške vojsci nakon što je preotela vlast u prošlom mjesecu, priopćili su dužnosnici u četvrtak.

Dvadesetsedmočlana Europska unija izvijestila je Odbor Svjetske trgovinske organizacije da je stavila „na čekanje“ svu razvojnu suradnju s Mijanmarom koja bi podržala vojne vlasti, priopćio je trgovinski dužnosnik sa sjedištem u Ženevi, prenosi Reuters.

Europska komisija, izvršni organ EU, potvrdila je da je obustavila proračunsku podršku, koja je u prošloj godini iznosila više od 200 milijuna eura kroz posebne programe koji obično traju četiri godine.

Odluka EU uslijedila je nakon međunarodnih osuda vojnog puča od 1. veljače u Mijanmaru u kome je svrgnuta izabrana vlada Aung San Suu Kyi.

Dok se prosvjedi nastavljaju protiv hunte, specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mijanmar priopćila je da je 38 ljudi poginulo u srijedu.

Razvojna pomoć EU za Mijanmar usmjerena je na obrazovanje, pravosuđe, izbore i pomoć u hrani u ruralnim regijama, u jednoj od najsiromašnijih azijskih zemalja.

Ministri vanjskih poslova EU usuglasili su se u prošlom mjesecu da razmotre uvođenje sankcija koje bi mogle pogoditi poslovne aktivnosti u vlasništvu vojske, ali su odbacili bilo kakvo ukidanje trgovinskih povlastica Mijanmaru kako bi izbjegli nanošenje štete najsiromašnijim radnicima u tekstilnoj industriji.

Mijanmar uživa povlastice od sheme EU „Sve osim oružja“, koja omogućuje bescarinski režim za njegov kompletan izvoz, izuzev oružja i municije, na tržište EU od 450 milijuna potrošača, prenosi BHRT.

Bild.ba