Evo gdje se u Federaciji možete testirati na koronavirus

PCR detekciju koronavirusa mogu obavljati samo laboratoriji zdravstvenih ustanova koje su verificirane od strane Federalnog ministarstva zdravstva, priopćeno je jutros iz ovog Ministarstva.

Kako navode, za obavljanje predmetne djelatnosti od strane Ministarstva do sada su verificirani klinički centri Sarajevo, Tuzla i Mostar, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, Kantonalna bolnica Zenica i Opća bolnica Tešanj.

Osim toga, određeno je da se kao podrška javnom sektoru u Federaciji BiH, za obavljanje laboratorijske dijagnostike na Covid-19 može uključiti i Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu – Laboratorij za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja.

– Testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija se ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja. Navedene, odnosno verificirane javne zdravstvene ustanove u zavisnosti od svojih mogućnosti i kapaciteta mogu ovu uslugu pružati i u komercijalne svrhe, odnosno na osobni zahtjev građana. Testiranje ovom metodom u komercijalne svrhe svakako treba promatrati odvojeno od testiranja koja se svakodnevno obavljaju na osnovu medicinsko-epidemioloških indikacija i koja se, potcrtavamo, ne naplaćuju od pacijenata, već se obavljaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja – priopćeno je.

Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe, navode u priopćenju, na zahtjev građana, verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava proračuna na svim razinama, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.


– Cijenu PCR testiranja na SARS-CoV-2 virus u iznosu od 215,20 KM utvrdio je, sukladno svojim ovlastima iz članka 104. Zakona o zdravstvenom osiguranju (Službene novine Federacije BiH, br. 30797, 7/02, 70/08, 48/11 i 36/18), kao i propisanoj metodologiji, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH – priopćeno je iz Ministarstva.

Bild.ba

Previous articleRepublika Srpska ima 30 novozaraženih, najviše Banjaluka i Zvornik
Next articleOdltimeri su divni, a naš fotoreporter uhvatio je par super fotki u Mostaru