Evo kako je jedrilici s tri Hrvata iz kartela korona pokvarila planove

Evo kako je jedrilici s tri Hrvata iz kartela korona pokvarila planove

Španjolska Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog otoka La Palma, španjolskog otoka uz zapadnu obalu Afrike.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dotegljena do otoka. Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa s oko 1000 kilograma kokaina, izvijestila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa, prenosi Index.

“Prema procjenama španjolskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima, kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narkotržištu”, priopćila je pak hrvatska policija na svojoj internetskoj stranici.

Imena uhićenih osoba nisu objavljena.

“Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano s trgovinom drogom i trgovinom oružjem”, izvijestila je Civilna garda.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekoatlantskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani. S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske – započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu suradnju sa španjolskom Civilnom gardom te francuskom carinom, priopćila je hrvatska policija.

Otkriveno kretanje jedrilice 

Civilna garda je izvijestila kako je jedrilica u veljači krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori, a zatim je došla do španjolske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarski otok Lanzarote gdje su identificirani članovi posade. Namjeravali su zatim krenuti prema Karipskim otocima u srednjoj Americi. U travnju je jedrilica primijećena na tamošnjim otocima Barbadosu i Martiniku.

Zbog pandemije koronavirusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim otocima pa u takvim okolnostima posada nije mogla ukrcati drogu. Zbog toga su se jedrilicom vratili na kanarski otok Lanzarote u lipnju. Trojica članova posade su se zatim razdvojili te otišli u različite dijelove Europe pa su se u kolovozu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija ih je nastavila tajno pratiti.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu, no skrenula je s njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zaljevu. Zatim je krenula natrag prema sjeveru, što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, s nekog drugog broda. Jedrilica je nastavila ploviti natrag prema Kanarskim otocima. Kada se približila otoku La Palmi, španjolska Civilna garda je zaustavila jedrilicu te u njoj pronašla tonu kokaina.

Otplovili iz Šibenika početkom godine

Hrvatska policija dodaje kako je “provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno kako su navedeni hrvatski državljani jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, u vodama Španjolske, južno prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain”.

U provođenju kriminalističkog istraživanja Falkuša podršku su pružile agencije: Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine (MUP Republike Srpske).

Kriminalističko istraživanje Falkuša je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela”, koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel regrutirao za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu. 

U Španjolskoj sve veća prisutnost kriminalnih skupina iz istočne Europe, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine

U Španjolskoj je sve veća prisutnost članova kriminalnih skupina iz istočne Europe, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, priopćila je u subotu španjolska Civilna garda nakon što je zaustavila jedrilicu s troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

“Kriminale skupine iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog oceana, poput Kanarskih otoka, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španjolske. Skupine koje ondje operiraju odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Europu”, navela je Civilna garda u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

Kakav je to Balkanski kartel

Više o cijeloj akciji za RTL Danas rekao je voditelj Službe kriminaliteta droga Dražen Rastović.

“Ovo kriminalističko istraživanje je trajalo otprilike osam mjeseci u suradnji s više država u Europi i svijetu. Radi se o tri hrvatska državljana koji su, s jedrilicom koja je registrirana u RH, bili angažirani od balkanskog kartela da iz međunarodnih voda pri zapadnoj Africi prokrijumčare veliku količinu kokaina. U blizini zapadne Afrike uzeli su od drugog plovila kokain i imali su namjeru prokrijumčariti ga na jednu drugu poziciju. U tome ih je spriječila civilna garda kraljevine Španjolske, naši kolege i prijatelji koji su sudjelovali u toj međunarodnoj operaciji”, rekao je.

Objasnio je i što je to točno Balkanski kartel.

“Balkanski kartel je dinamična zločinačka organizacija u kojoj su pripadnici bivše države. Pretežito se radi o državljanima Crne Gore, Srbije, RH, BiH, Slovenije, a i još nekih država jugoistočne Europe. Njihov temeljni biznis je krijumčarenje droga, pogotovo kokaina iz Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište i s tim povezano pranje novca.

Ovisno o količini posla, novca, tržištu, izvoru, angažiraju se, kad govorimo o transportu, različiti oblici u ovom slučaju. Trebalo je angažirati skipere koji su trebali imati određeno znanje i iskustvo i hrabrost da u međunarodnim vodama Atlantskog oceana, koji nije malo more, preuzmu određenu količinu droge i prevezu je na drugu poziciju”, objasnio je.

Bild.ba