Evo kako je tekla akcija Falkuša u kojoj je zaplijenjena tona kokaina

Načelnik PNUSKOK-a Mario Kovač rekao je u sinoćnoj HRT-ovoj Temi dana kako je jedan od trojice hrvatskih državljana uhićenih u akciji Falkuša otprije poznat policijskim i pravosudnim tijelima.

U akciji Falkuša, koju su zajedno provele hrvatska i španjolska policija, na Kanarskim otocima španjolska je obalna straža presrela jedrilicu koja je plovila pod hrvatskom zastavom. U njoj je pronađeno gotovo tonu kokaina koji bi u uličnoj prodaji vrijedio više od 40 milijuna eura. Na brodu su bila tri hrvatska državljana za koje se pretpostavlja da su dio tzv. Balkanskog kartela.

Kovač je u HRT-ovoj emisiji rekao da je samo jedan od te trojice otprije poznat policijskim i pravosudnim tijelima za počinjenje raznovrsnih kaznenih djela, uključujući zlouporabu opojnih droga. Druga dvojica dosad nisu bili poznati.

Očito se regrutiraju ljudi koji dosad nisu imali iskustva s policijom i koje je samim tim teže detektirati”, rekao je Kovač.

On je također rekao da ne može javno komunicirati detalje do kojih su došli u istraživanju.

“Nakon početka kriminalističkog istraživanja malo smo se intenzivnije posvetili ovoj kriminalnoj grupaciji kako bismo shvatili njezine navike, odnosno modus operandi po pitanju krijumčarenja. Međutim, koji je detalj bio odlučan u cijelom tom mozaiku, u cijeloj slagalici, da bi oni bili uhvaćeni s ovako velikom količinom kokaina, je isto tako detalj o kojem ne mogu javno govoriti”, rekao je Kovač.


Međutim, otkrio je da su istraživanje otvorili prije nešto manje od pola godine. Kad je prikupljen dovoljan supstrat saznanja da će članovi kriminalne organizacije biti uključeni u međunarodno krijumčarenje kokaina, izvijestili su kolege iz španjolske i francuske policije, a paralelno i Europol te zagrebački ured Američke agencije za borbu protiv droga, naveo je.

“Ta međunarodna suradnja je bila na jednoj respektabilnoj, rekao bih čak na zavidnoj razini”, rekao je Kovač. Naglasio je i važnost međunarodne suradnje koja, kako je istaknuo, nema alternativu.

Na pitanje o takozvanom Balkanskom kartelu rekao je da taj pojam ne determinira jednu klasičnu zločinačku organizaciju konzervativnog tipa, poput talijanske zločinačke organizacije, nego se više radi o kolokvijalnom terminu kojim se obuhvaćaju različite kriminalne skupine koje djeluju, odnosno potječu s područja država zapadnog Balkana, a koje su se prije svega specijalizirale za prekooceansko krijumčarenje kokaina.

“One su fluidne, vrlo prilagodljive, organiziraju se koji put i ad hoc, udružuju, imaju uporišta u većim europskim morskim lukama, imaju dobre veze u državama Južne Amerike odakle, na kraju krajeva, i nabavljaju taj kokain”, rekao je Kovač.

Zaplijenjena droga je, rekao je, bila namijenjena prije svega španjolskom i francuskom tržištu, ali se kroz ulaz u njihove luke droga disperzira u praktički sve zapadnoeuropske države.

“Na kraju krajeva, s obzirom na to da su počinitelji bili s područja Hrvatske, sigurno je jedan manji dio te droge završio i na hrvatskom narkotržištu”, rekao je.

Previous articleNogometašice Širokog Brijega zabile 18 golova sarajevskom Respectu
Next articlePucnjava u Širokom Brijegu, intervenirala i specijalna policija