Evo koja su najtraženija zanimanja u BiH

Evo koja su najtraženija zanimanja u BiH

Kao i u protekle tri godine Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine nastavlja objavljivati na jednom mjestu informacije o potrebama na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, a s ciljem da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada, te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

Agencija objavljuje popi top pet deficitarnih zanimanja po županijama i entitetima, kao i za Brčko distrikt BiH, te detaljne popise svih zavoda i službi zapošljavanja u BiH gdje je dan pregled deficitarnih zanimanja, ali i zanimanja u okviru koji je najviše osoba zaposleno.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić čestitao je maturantima završetak školovanja i zaželio im mnogo sreće i uspjeha u nastavku školovanja.

Dodao je da je izbor zanimanja jedan od najodgovornijih trenutaka u životima mladih ljudi te da je prije donošenja ovako važnih odluka neophodno imati kvalitetne informacije o potrebama tržišta rada koje mogu pomoći u odabiru zanimanja.

– Zbog toga pozivam sve maturante da pogledaju informacije objavljene na našoj web stranici i da ih uzmu u razmatranje prilikom donošenja odluke o svojoj budućnosti – kazao je Bandić, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Istaknuo je da prilikom izbora zanimanja, ne vode računa o dužini ili težini školovanja, nego o budućnosti i mogućnosti da naučeno primjene na radnom mjestu, ocijenivši da je to najbolji način da mlade osobe nađu zaposlenje, a ne “da budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba“.

Na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada (entitetski zavodi za zapošljavanje, županijske službe zapošljavanja i Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH), a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalist.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici te diplomirani inženjeri strojarstva, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

– Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, novinarima, socijalnim radnicima te profesorima, posebno razredne nastave i bosanskog i engleskog jezika – naveo je Bandić.

Prema raspoloživim pokazateljima, najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS) je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a kao i prethodnih godina i dalje su traženi operateri za unos podataka te radnici u call-centrima.

– Zbog situacije s pandemijom COVID-19 u 2020. godini bilo je povećano i zapošljavanje medicinskih sestara s evidencija, ali zbog hiperprodukcije ovog kadra i dalje je jako veliki broj osoba s ovim zvanjem na evidencijama nezaposlenih – navodi se.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, streojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, poljoprivrednih tehničara, tekstilnih tehničara i prometnih tehničara.

– Kada je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, zavarivači, tesari, zidari, fasaderi, vozači, te prodavači s trogodišnjom školom. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja daleko veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih s VKV i KV kvalifikacijom ima među prodavačima, automehaničarima, vozačima, bravarima, frizerima, kuharima i konobarima, te je evidentno da i među ovim zanimanjima dolazi do hiperprodukcije kadra – kazao je Bandić, navodi se u priopćenju.

Bild.ba