Evo koliko je doza cjepiva protiv koronavirusa naručila BiH

Bosna i Hercegovina naručila je 1.232.000 doza potencijalnog cjepiva za 20 posto populacije uz sveobuhvatni prosjek cijena po dozi od 10,55 američkih dolara.

To je potvrđeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH na čelu s ministricom Ankicom Gudeljević.

Kako se navodi, Ministarstvo civilnih poslova, u skladu sa zakonom definiranim nadležnostima, realizira nabavku zdravstvenih protumjera i cjepiva.

– S tim u vezi potpisan je Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za cjepiva o nabavci cjepiva za stanovnike BiH. Temeljem istog principa potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci medicinskih protumjera – priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova je s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odjelom za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta usuglasilo međusobna prava i obveze u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za globalni pristup cjepivu za spriječavanje Covid-19 i zajedničke javne nabavke medicinskih protumjera.


Bosna i Hercegovina se potpisivanjem ugovora s Globalnom alijansom za cjepiva ubilježila da će među prvim zemljama u svijetu dobiti cjepiva protiv Covid– 19.

– Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku cjepiva kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom razdoblju se očekuju dalja obavještenja Svjetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) i Koalicije za inovacije pripravnosti na epidemiju (CEPI) o potencijalnim proizvođačima cjepiva i rokovima za isporuku, a transparentnost ovog procesa jamče Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI – istuču u Ministarstvu.

Napominju da se u okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protumjera, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabavke lijeka “Remdesivir”.

– Primjenom alokacijskog ključa Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumijeva praćenje posljednjih tjednih stopa hospitalizacije, Europska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mjesec dodijelila 1.794 od traženih 2.400 ampula lijeka “Remdesivir” – navode iz Ministarstva.

Apeliraju na poštivanje preporuka i mjera koje su na snazi u nadi da će se tako zaustaviti širenje virusa.

– Podjednako apeliramo na strpljenje za nabavku cjepiva, naglašavajući da je Ministarstvo civilnih poslova glede ove nabavke učinilo savjesno i odgovorno sve korake za preveniranje širenja zaraze Covid – 19 – priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Bild.ba

Previous articleVučić se hvali velikim količinama cjepiva koje je nabavio
Next articleSlovenska policija upucala mladića iz BiH nakon prijetnje nožem