Evo tko se sve i kada mora obvezno cijepiti u Njemačkoj

Prema zakonu, sve navedeno se ne odnosi na osobe “koje se zbog medicinske kontraindikacije ne mogu cijepiti protiv koronavirusa SARS-CoV-2”.

Njemački Bundestag i Bundesrat u petak su odlučili kako se većina zdravstvenih djelatnika mora cijepiti protiv koronavirusa. Konkretno, to znači kako svatko tko je dulje vrijeme zaposlen na svom radnom mjestu ili se na novi posao primi do 15. ožujka 2022. godine mora do tog datuma dostaviti potvrdu o cijepljenu, prenosi Fenix-magazin.

Ako od 16. ožujka 2022. započne novi posao u zdravstvenoj ustanovi, na posao može doći samo ako odmah dokaže da je cijepljen. U suprotnom postoji opasnost od novčanih kazni ili čak profesionalne zabrane rada, navodi se u izvješću koje prenosi njemački Business Insider.

Zakonska rezolucija “Poačati prevenciju cijepljenja protiv COVID-19″ te izmjena drugih propisa u vezi s pandemijom COVID-19” sada točno pokazuje koje će se osobe uskoro morati obvezno cijepiti ili će morati biti oporavljena od bolesti kako bi mogli raditi.

Sukladno tome, dokaz imuniteta protiv Covid-19 neophodan je za osobe koje rade u sljedećim institucijama ili tvrtkama:

Bolnice, Objekti za ambulantnu kirurgiju, Preventivne ili rehabilitacijske ustanove, Objekti za dijalizu, Dnevne klinike, Rodilišta, Objekti za obradu ili opskrbu usporedivi s bilo kojim od gore navedenih objekata, Ordinacije liječnika i zubarske ordinacije, Ordinacije drugih zdravstvenih profesija, Javne zdravstvene ustanove u kojima se provode zdravstveni pregledi, preventivne mjere ili ambulantno liječenje, Hitne službe, Socijalni pedijatrijski centri prema članku 119 pete knjige Zakona o socijalnom osiguranju (SGB), Centri za liječenje odraslih osoba s intelektualnim teškoćama ili teškim višestrukim invaliditetom i slične ustanove.


U izvješću Business Insidera se također navodi kako čak i osobama “koji rade u bolničkim ustanovama s punim ili nepunim radnim vremenom za njegu i smještaj starijih, invalidnih ili ovisnih osoba ili u sličnim ustanovama” potreban je dokaz imuniteta od sredine ožujka. Ista obveza je i za ljude koji rade u službama izvanbolničke skrbi i drugim tvrtkama i nude usporedive usluge u izvanbolničkom sektoru.

Prema zakonu, sve navedeno se ne odnosi na osobe “koje se zbog medicinske kontraindikacije ne mogu cijepiti protiv koronavirusa SARS-CoV-2”.

Previous articleOsnovni prehrambeni artikli u BiH skuplji nego na bogatom Zapadu
Next articleSkandal u Italiji: Pod istragom i transferi četvorice Hrvata
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments