Francuska počinje s ublažavanjem mjera lockdowna u tri faze

Francuska će započeti s ublažavanjem mjera lockdowna uvedenog zbog širenja koronavirusa, te je najavljeno da će se taj postupak provoditi u tri faze kako bi se izbjegla nova pojava pandemije, potvrdila je Vlada u nedjelju.

U utorak će se predsjednik Emmanuel Macron obratiti naciji o situaciji s koronavirusom i moguće je da će najaviti djelomično ublažavanje ograničenja koja su na snazi od 30. lisstopada.

– Macron će dati prognoze za sljedećih nekoliko tjedana, posebno o tome kako da prilagodimo našu strategiju. U pitanju je prilagođavanje pravila lockdowna kako se zdravstvena situacija poboljšava, a istovremeno da se izbjegle novi val pandemije – kazao je glasnogovornik Vlade Gabriel Attal za Le Journal Du Dimanche.

Pojasnio je da bi se ublažavanje mjera moglo dogoditi u tri faze s obzirom na zdravstvenu situaciju i rizike za ekonomiju. Prvi korak trebao bi se dogoditi 1. prosinca, drugi tijekom božićnih praznika pred kraj godine, a zatim treća faza ublažavanja trebala bi uslijediti u siječnju 2021. godine.

Macron je kazao da će drugo nacionalno zatvaranje (lockdown) Francuske, koje je počelo 30. listopada, trajati najmanje četiri tjedna, a ono uključuje zatvaranje trgovina, restorana i barova, javio je Reuters.

No, s nedavnim podacima koji pokazuju kako je Francuska na putu da zaustavi nagli porast broja oboljelih od koronavirusa, Vlada je pod pritiskom trgovina i kompanija da ublaži ograničenja uoči božićne sezone kupovine, kada mnogi trgovci ostvaruju veći dio godišnjeg prometa.

– Obvezali smo se da ćemo trgovcima omogućiti ponovno otvaranje trgovina oko 1. prosinca ako se zdravstvena situacija popravi, a čini se da jeste – naveo je Attal, dodajući da će barovi i restorani, međutim, i dalje raditi po ograničenjima.

Ministar zdravstva Francuske Olivier Veran kazao je da će ta država dobiti bitku protiv koronavirusa, ali to je borba koja će potrajati, upozoravajući da zatvaranje još nije gotovo.

Broj novih infekcija koronavirusom u Francuskoj porastao je u subotu za 17.881, što je manje od 22.882 zabilježenih u petak, dok je broj hospitaliziranih osoba peti dan zaredom opao i sada je 31.365 osoba na bolničkom liječenju.

Bild.baKomentari

Next Post

Video: Otvoren najdublji bazen na svijetu. Evo koliko je dubok

Ned stu 22 , 2020
Najdublji bazen na svijetu s padom od 45,5 metara, namijenjen roniocima, otvoren je ovaj vikend nedaleko od Varšave. Nazvan je 'Deepspot' i prepun je imitacija podvodnih špilja i majanskih ruševina, a ima i manju olupinu namijenjenu istraživanju.