Glamoč: Karantenu na Bjelavama napustilo 60 osoba

Foto: Fena
Foto: Fena

Na osnovu naredbe Federalnog ministarstva zdravstva koje je izdalo 60 rješenja o prekidu karantene, 19. travnja ove godine Studentski dom Bjelave napustilo je 15 osoba, a već danas je još 45 osoba otišlo svojim domovima – potvrdila je zapovijednica Stožera civilne zaštite Kantona Sarajevo i ministrica komunalne privrede i infrastrukture KS Nihada Glamoč.

Ona je na online konferenciji za medije kazala da je jučer također za novih 16 osoba izdana mjera karantene i oni su s graničnih prijelaza BiH smješteni u dom na Bjelavama.

Glamoč je izvijestila da je Stožer civilne zaštite KS jučer na sjednici donio dvije naredbe, a koje se odnose na osobe u karanteni te na dezinfekciju ulica.

-Ministarstvu zdravstva KS je naloženo da putem JU Dom zdravlja i JU Zavoda za javno zdravstvo KS za svaku osobu koja dođe u karantenu na Bjelavama u toku 24 sata izvrši testiranje. A potom, nakon 12 i 14 dana da se izvrši i retestiranje – naglasila je, prenosi Fena.

Druga naredba se odnosi na Kantonalnu upravu civilne zaštite da za potrebe izvanrednog čišćenja ulica, u okviru akcije proljetnog čišćenja, u suradnji sa KJKP „Rad“ nabavi određene količine dezinfekcijskih sredstava za pranje ulica.


Glamoč je kazala da je po osnovu izvještaja MUP-a KS jučer šest osoba kršilo mjere samoizolacije, a 33 osobe zabranu kretanja.

Bild.ba

Previous articleHNŽ traži preispitivanje i izmjenu federalne zapovijedi o karanteni
Next articleČović u Stocu: Ekonomska stabilnost i zdravlje stanovnika prioritet