Gospođa Merkel je negativna, a to nikad ne valja; kaže da je pandemija tek počela

Hezbollah
Foto: EPA
Foto: EPA

Kancelarka Angela Merkel u četvrtak je zatražila od Nijemaca da pokažu ustrajnost i disciplinu u borbi protiv pandemije koronavirusa koja je “tek u počecima” i pozvala je na usvajanje većeg proračuna Europske unije, koji bi podržao ekonomski oporavak u bloku.

Merkel je zabrinuta da bi Nijemci mogli ugroziti njene napore na društvenom distanciranju nakon što su se savezna i regionalne vlade usuglasile oko ponovnog otvaranja trgovina ovaj tjedan.

Njemačka je peta na svijetu po broju slučajeva oboljevanja od kornavirusa, iza Sjedinjenih Država, Španjolske, Italije i Francuske, ali ima značajno manji broj preminulih zahvaljujući ranim i mnogobrojnim testiranjima.

Broj zaraženih koronavirusom u Njemačkoj povećao se za 2.352 na ukupno 148.046, pokazali su podaci Instituta Robert Koch za zarazne bolesti. Broj ljudi koji su se oporavili sada je viši od broja novozaraženih.

-Ove brojke me obvezuju da kažem da su ovi prelazni rezultati krhki. Mi stojimo na tankom ledu, najtanjem mogućem ledu – poručila je Merkel Bundestagu, donjem domu parlamenta.


-Još smo daleko od izlaska iz šume. Mi ne živimo u završnoj fazi pandemije, mi smo, zapravo, tek na početku – upozorila je njemačka čelnica.

Njemačko postupno ublažavanje restriktivnih mjera predviđa da pravila društvenog distanciranja ostanu na snazi do 3. svibnja. Škole će početi da se otvaraju od 4. svibnja, dok će prioritet imati učenici završne godine. Frizerski saloni također bi se mogli ponovo otvoriti nakon toga. Merkel i čelnici saveznih država ponovo će se sastati 30. travnja kako bi razmotrili novi kurs akcije nakon 3. svibnja.

-Ako pokažemo najveću moguću ustrajnost i disciplinu na početku ove pandemije, bit ćemo u stanju da obnovimo ekonomski, društveni i javni život na brži i održiviji način – izjavila je Merkel.

Govoreći o odgovoru EU na ekonomske posljedice virusa, Merkel je kazala da pozivi iz nekih članica EU za zajedničko zaduživanje sa zajedničkim obvezama nisu pravi način odgovora.

-To bi bio veoma složen proces, koštao bi vremena i čak ne bi nikome pomogao u trenutnoj situaciji, jer nam trebaju instrumenti s brzim djelovanjem za bavljenje ovom krizom – kazala je ona, umjesto poziva na europski paket ekonomske pomoći koji bi podržao ekonomski oporovak tijekom predstojeće dvije godine.

-Naše današnje konzultacije neće biti posvećene detaljima ili odlučivanju o obujmu pomoći, ali jedna je stvar već jasna: U duhu solidarnosti, trebali bismo biti spremni, tijekom limitiranog vremenskog razdoblja, da pružimo veoma diferencirane, što znači mnogo više, doprinose proračunu EU – izjavila je ona uoči videokonferencije s čelnicima EU tijekom dana, prenosi Fena pisanje Reutersa.

Bild.ba

Previous articlePucnjava u Stepinčevoj u Mostaru, ranjena jedna osoba
Next articleU zoološkom vrtu šest lavova pozitivno na covid-19