“Gospodine Čoviću, Tuzla jeste svijetli primjer multietničnosti”

“Gospodine Čoviću, Tuzla jeste svijetli primjer multietničnosti”

Foto: Avaz

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović reagirao je na izjavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izjavio je da je „Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini“, te da bi „volio da je takva situacija u Tuzli“ i da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi. 

– Pretpostavljam da je Čović mislio na situaciju u Vladi Tuzlanske županije, koja se prvo oglušila na upozorenja SDP-ove zastupnice u Skupštini Tuzlanske županije, Vedrane Petrović, kako se time što nema nijednog Hrvata na ministarskim pozicijama u Vladi TŽ krši Ustav Federacije BiH, Ustav TŽ i Zakon o Vladi TŽ. Nakon toga je i Ustavni sud Federacije BiH donio mišljenje da je sastav Vlade Tuzlanske županije u suprotnosti sa Ustavom FBiH, ali nacionalni sastav Vlade TŽ je još uvijek ostao nepromijenjen, tj. neusklađen sa Ustavom i Zakonom. 

Gospodine Čoviću, niste jedini koji miješaju Tuzlu i Tuzlansku županiju, a između vlasti Grada Tuzle i Vlade Tuzlanske županije razlika je kao između neba i zemlje, pa vas molim da ne miješate ta dva, toliko različita pojma – navodi gradonačelnik Imamović i potcrtava:

– Kada se već obraćate javno i (opet) prozivate Tuzlu, ponovo vam priopćavam da je u Tuzli, prema Popisu stanovništva iz 1991. godine bilo 15,5% Hrvata, a da se na Popisu 2013. godine u Tuzli 13,9% stanovnika izjasnilo kao Hrvati. Dalje vam želim priopćiti da je među zaposlenima u Gradskoj upravi 14% Hrvata, a da je zastupljenost Hrvata na čelnim pozicijama u Gradskoj upravi, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad Tuzla znatno veći postotak Hrvata od njihove zastupljenosti i na jednom i na drugom popisu stanovnika u gradu Tuzli. Moram ipak istaći, da nitko od Hrvatica i Hrvata na ovim pozicijama nije zato što je pripadnik jednog naroda, nego zbog svojih kompetencija, a kada imate multietničnu sredinu poput Tuzle, nije teško poštivanjem zakonom propisanih procedura prijema i izbora postići zadovoljavajuću nacionalnu strukturu. Bez obzira što Vi, gospodine Čoviću javno govorili, Tuzla je grad koji je po svojoj multietničnosti poznat ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u regiji i Europi. Naša domovina Bosna i Hercegovina bi se brže razvijala kada bi bilo više gradova poput Tuzle, koja jeste svijetli primjer za sve one koji iskreno i otvoreno podržavaju ljudska prava i slobode i europski put Bosne i Hercegovine – zaključio je on.

Bild.ba