Grčka traži od EU da ubrza uvođenje korona putovnica

Ilustracija

Grčki ministar turizma pozvao je lidere EU da ubrzaju uvođenje potvrda o cijepljenju koje bi ponovno omogućile masovna putovanja u inozemstvo.

Grčka se bori da spasi turistički sektor koji je prošle godine bio teško pogođen pandemijom koronavirusa, prenosi Euractiv pozivajući se na Financial Times.

– Gledajući reakcije nekih zemalja na prijedlog uvođenja potvrda o cijepljenju, mislim da ima puno kratkovidosti. Potrebno je još mnogo toga uraditi da se pripremimo – rekao je ministar Haris Teoharis za Financial Times.

Teoharis je rekao da su neke zemlje previše okupirane sadašnjim trenutkom, posebno sjeverne europske zemlje, koje ne žele gledati unaprijed i planirati ekonomski oporavak za ljeto, dodajući da se mora brže djelovati.

Europski čelnici će na samitu EU 25. veljače razmatrati uvođenje takozvanih korona putovnica, koje bi omogućile putovanja u inozemstvo nakon cijepljenja.


Stavovi u EU su podijeljeni u pogledu te mjere, koju su pojedine članice EU, predvođene Grčkom, predložile u siječnju. Diplomati smatraju da je malo vjerojatno da se sada uvedu korona putovnice, iz straha da će putnička prava građana nekih zemalja biti diskriminirana.

Postoji zabrinutost i da bi korona putovnice mogle izazvati bijes ili čak pravne radnje onih kojima je onemogućeno putovanje iz prostog razloga što još nisu došli na red za cijepljenje.

Atena se posebno zalagala za uvođenje korona putovnica da bi strani turisti mogli ponovo ljetovati u Grčkoj i dobila je podršku drugih članica EU s velikim turističkim sektorima ili onih zabrinutih zbog putovanja iz susjednih zemalja s višom stopom zaraze. Njemačka i Francuska su, međutim, i dalje protiv te ideje.

Turizam je od iznimne važnosti za Grčku, imajući u vidu da čini petinu njenog bruto-društvenog proizvoda i broja zaposlenih.

Usprkos dijelomičnom otvaranju prošlog ljeta, ograničenja međunarodnog putovanja utjecala su na smanjenje BDP-a za četiri posto, a prihodi hotela i drugih vidova smještaja smanjeni su za dvije trećine.

Grčki turistički sektor se gotovo u potpunosti oslanja na međunarodni turizam, a njeno stanovništvo je financijski ograničeno poslije dužničke krize 2008. godine.

Najveći broj stranaca koji ljetuju u Grčkoj dolazi iz Njemačke. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, u Grčkoj je 2018. bilo 4,4 milijuna Nijemaca, a Britanci su bili na drugom mjestu.

Teoharis je rekao da se mora brzo postići dogovor o planovima za sigurno putovanje jer ljudi moraju znati hoće li ove godine moći ići na ljetovanje.

Grčka je u veljači potpisala sporazum s Izraelom prema kojem će cijepljenje osobe moći putovati iz jedne u drugu zemlju bez obveznog negativnog testa na koronavirus.

Teoharis je rekao da su u tijeku pregovori o sličnom aranžmanu s Velikom Britanijom, mada se u toj zemlji ne izdaju dokazi o cijepljenju. Grci dobijaju digitalnu potvrdu da su cijepljeni.

Grčki ministar je istaknuo da cijepljenje ne bi bilo obvezno da bi se putovalo, nego da bi samo značilo da oni koji su primili injekciju ne moraju biti testirani prije ulaska u zemlju.

Bild.ba

Previous articleBorrell poslao oštre poruke Kini, spomenuo i Rusiju
Next articleDnevni broj zaraženih u Rusiji pao na najnižu razinu od listopada