Grlić Radman otkrio što očekuje od susreta s Pompeom

Grlić Radman otkrio što očekuje od susreta s Pompeom

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman govorio je o odnosima SAD-a i Hrvatske uoči posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea RH, ukidanju viza i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o odnosima prema Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Podsjetimo, Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskoga radija na HRT-u ministar je odgovorio na pitanje hoće li Washington donijeti odluku o ukidanju viza za hrvatske državljane.

“Za ostvaranje ovoga cilja puno smo toga napravili. Važno je biti ispod tri posto odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize”, ističe Grlić Radman navodeći da u Europskoj uniji osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske.

Kada Pompeo dođe u petak, Grlić Radman očekuje načelnu i afirmativnu objavu oko ukidanja viza.

“O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku američkog veleposlanstva, mislim da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku”, dodaje.

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

“Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati”, kaže.

Grlić Radman dodaje da je SAD Hrvatskoj važan partner te da “osim europske njegujemo i transatlantsku suradnju”, prenosi HRT.

Bild.ba