Gudelj: BiH bi se mogla raspasti uskoro, puno skorije nego mnogi mogu i zamisliti

Jurica Gudelj
Jurica Gudelj

Prava Hrvata u BiH tema su oko koje se gotovo uvijek lome koplja, ali i tema koja se uvijek aktualizira u posebno određeno vrijeme. Utemeljenje BiH na načelu jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda bilo je odlučujuće za uspješno zaključivanje Daytonskog sporazuma u prosincu 1995. godine. BiH je svakako potrebno je više suradnje, a manje podjela te njezina stabilnost i funkcionalnost uvelike ovisi o jednakopravnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Predsjednik RH Zoran Milanović izjavio je kako očekuje da se “tu nešto konačno počne pokretati” i da je dobro što se razmišlja u tom pravcu, ali ne vjeruje u skori pomak te istaknuo da Hrvatska treba raditi pritisak da se poštuje Daytonski sporazum. 

“Treba raditi permanentni pritisak, a Hrvatska kao članica EU-a to može i mora – da se poštuje Dayton. Samo to. Dayton je daleko od savršenog, ali ispod tog standarda ne možemo ići”. Također, Milanović je istaknuo da vjeruje da će se u protivnom “tu državu učiniti odbojnom ljudima koji u njoj mogu, trebaju i nada se žele živjeti”.

“To su i Hrvati i Srbi. Ti narodi postoje, oni nisu izmišljeni. Oni su postojali prije 100 godina, prije 20 godina, prije 25 godina kada je Dayton nastao. Ne može se ništa raditi utjerivanjem i pokazivanjem mišića prema narodu koji je najmalobrojniji. Neću reći najmanji jer Hrvati su po nekim stvarima i najveći, ali najmalobrojniji”. Dodao je da je u demokraciji svaka ruka ista “pripadala šampionu ili bezveznjaku”, izjavio je predsjednik Milanović.

Glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj, za portal Direktno komentirao je iznad navedene izjave predsjednika Zorana Milanovića te se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH, ali komentirao je i aktualnu temu – Izborni zakon te prava Hrvata u toj zemlji.


“Hrvatska i te kako treba, a ima na to i svako pravo, raditi pritisak da se poštuje Daytonski mirovni sporazum. Daytonski mirovni sporazum definitivno nije ‘luđačka košulja’ navučena na BiH kako se to često tvrdi bilo iz neupućenosti bilo iz malicioznosti. Luđačka košulja je navučena nametanjem izmjena Daytonskog mirovnog sporazuma koji su poremetili balans između tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je Gudelj.

‘Hrvati nemaju mogućnost izbora svojih legitimnih političkih predstavnika’

“Otišlo se toliko daleko da je danas jedan narod u BiH, Hrvati, praktično manjina u vlastitoj domovini. Hrvati nemaju mogućnost izbora svojih legitimnih političkih predstavnika, utjecaj na političke procese u RS je nepostojeći, a u FBiH minimalan. Na razini države BiH Hrvati i imaju neki utjecaj, ali ako se ne pristupi izmjenama Izbornoga zakona na način da jedan narod ne nameće političke predstavnike drugom narodu, onda će sljedeće gopdine izgubiti i udio u vlasti državnoj razini. Tako će biti svedeni na nekoliko županija u entitetu FBiH i praktično biti pretvoreni iz konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. To je pak siguran put u raspad BiH, jer Hrvati onda više neće imati što tražiti u takvoj državi i moći pokrenuti mehanzme prava naroda na samoopredjeljenje”, rekao je naš sugovornik i dodao: “Srbi svakako jedva čekaju da se tako nešto dogodi i da krenu s vlastitim izdvajanjem iz BiH, ali iz potpuno drugačijih razloga. Takav scenarij je zadnje što je potrebno Republici Hrvatskoj, riječ je o potencijalno vrlo opasnim, zapaljivim, procesima koji ni u kojem slučaju nisu u interesu Hrvatske. Stoga je inzistiranje hrvatskih političkih dužnosnika na poštivanju Daytonskog sporazuma vrlo racionalno”.

“Hrvatskoj, kao i ukupno hrvatskom narodu, funkcionalna BiH je vrhunski interes. Ona može postati funkcionalnom državom isključivo kao državna zajednica triju u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda. Svaka druga opcija znači nestabilnost na hrvatskim granicama”.

“U Daytonu je jasno dogovoreno kakva BiH je moguća i na tom dogovoru Hrvatska mora inzistirati. Ako se pak, unatoč svemu, nastavi na izigravanju Daytona, onda je sasvim moguće da uskoro, puno skorije nego mnogi mogu i zamisliti, da dođe do raspada BiH. Država BiH već je raspadnuta ‘iznutra’ i na okupu je drži isključivo međunarodni pritisak. Poštivanjem Daytona procesi bi se možda mogli i obrnuti, i država bi mogla napokon zaživjeti. No, realno, znatno su veće šanse da će naposljetku ipak raspasti”, zaključio je Gudelj za Direktno.

Bild.ba

Previous articleGrlić Radman poslao jasnu poruku: Konstitutivnost naroda ključna za europski put BiH
Next articleNakon izbora u Mostaru, izborni zakon BiH sljedeći politički preduvjet