Gudeljević: Europska budućnost Grada Mostara je obveza za sve nas

Ankica Gudeljević
Ankica Gudeljević

Konferencija “Grad budućnosti – Otvoreni grad Mostar 2021.”, koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru, a posvećena je razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude, otvorena je danas u Mostaru.

Nazočnim znanstvenicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju obratili: ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Konferencija je posvećena razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude.

– Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Europe i svijeta – istaknula je ministrica Gudeljević u obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.


– Ministrica Gudeljević je navela i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju znanosti i tehnologije. Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u oblasti znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH. Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i CERN-a potpisan je u februaru ove godine. Jugoistočna Europa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Europskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje deklaracije na što se na kraju svog izlaganja osvrnula ministrica Gudeljević.

– Želim dati punu potporu deklaraciji koja danas treba biti usvojena. Europska budućnost grada Mostara je obveza za sve nas. Vaše opredjeljenje da Mostar bude predvodnik u postizanju europskih dostignuća, osobito u razvoju demokratskog ozračja kao i tehnološkog rasta i razvoja uvjerava nas još jednom da europski put nema alternativu, a taj put znači otvoreni dijalog, okupljanje znanstvenika oko znanstvenih izazova, uvažavanje i argumentiranje u korist svih nas – navela je ministrica Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Bild.ba

Previous articlePokrenuta nova mrežna stranica Grada Ljubuškog
Next articleBalajić pozvao navijače Posušja da podrže njegovu momčad
Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments