Hercegovački vijećnik uputio inicijativu o pokretanju novog smjera obrazovanja u srednjoj školi u Posušju

Na danas održanoj 5. sjednici općinskog vijeća općine Posušje, vijećnik HSS BiH Mario Šušnjar uputio je inicijativu o pokretanju novog smjera obrazovanja u srednjoj školi u Posušju – „Tehničar za razvoj videoigara“.

Obrazlažući svoju inicijativu, vijećnik Šušnjar je istaknuo da je gaming industrija tijekom krize koju je donijela pandemija COVID-19 doživjela skok veći i od onog koji su joj i najpozitivniji analitičari predviđali. „Prošle godine se u toj industriji „okrenulo“ gotovo 175 milijardi dolara, što je porast od čak 20% u odnosu na 2019. godinu. Gaming industrija nastavlja rušiti rekorde i već je prestigla filmsku i glazbenu industriju po zaradi. Do 2023. godine „svijet igrica“ dostići će vrijednost od 200 milijardi dolara i vrijediti će dvostruko više od filmske industrije.Koliko je to mnogo, najbolje pokazuje usporedba s filmskom industrijom koja je lani vrijedila 100 milijardi dolara. Brojke je, referirajući se na podatke i istraživanja raznih analitičkih tvrtki diljem svijeta, objavio portal gamesindustry.biz. Danas nas, a brojke ne lažu, mnogo više od onih hollywoodskih, zanimaju neki drugi svjetovi i junaci. Prošle godine je, po anketi tvrtke Nielsen, 55% državljana SAD-a zaigralo neku videoigru. Najviše se igralo na mobitelima. Tu se potrošilo oko 86 milijardi dolara. Slijede konzole s 51 milijardom dolara, a na začelju su igrice na računalima vrijedne oko 37 milijardi dolara“, istakao je vijećnik Šušnjar.

Kao primjer grad Novska u RH

Kao primjer je istaknuo grad Novsku u Republici Hrvatskoj čija Srednja strukovna škola u sektoru elektrotehnike i računarstva ima upravo program za obrazovanje „Tehničar za razvoj videoigara“. Iskustva iz te škole su pokazala da su mladi itekako zainteresirani za ovakav oblik obrazovanja i znanja, pa osim domaćih učenika, bilježe veliku zainteresiranost učenika iz drugih sredina koji dolaze u Novsku baš kako bi se obrazovali za ovo znanje.

Govoreći o iskustvu i praksi iz Novske, vijećnik Šušnjar je istaknuo da se danas već u Novskoj nakon obuke generacija ovoga smjera – kreće s izgradnjom prvog kampusa gaming industrije u regiji. U tom smislu, smatra vijećnik Šušnjar, Posušje ima dobar temelj u Tehnološkom parku koji se nalazi u poslovnoj zoni Osrdak. „Naš poslovni inkubator u Posušju je u regiji prepoznat kao jedan od prvih takvih inkubatora u regiji. Mostar tek razmišlja i planira osnivati jedan oblik poslovnog inkubatora poput posuškog. Nakon obuke par generacija tehničara za razvoj videoigara, općina Posušje bi onda mogla razmišljati i kao Novska te krenuti u izgradnju kampusa gaming industrije“, istakao je Šušnjar.


Šušnjar smatra da iskustva treba tražiti upravo u suradnji s istom školom u Novskoj, a prilike za razvoj i financiranje vidi u brojnim fondovima koji su dostupni u BiH. „Ovu priču bi mogli pokrenuti u suradnji sa srednjom strukovnom školom u Novskoj preuzimajući njihov nastavni plan i program. Moguće je možda stvoriti i suradnju s švicarskom fondacijom Helvetas, zatim sa zagrebačkim, mostarskim, splitskim i sarajevskim sveučilištima (npr. SSST Sarajevo), s USAIDOM, itd. Također, kreće sedmogodišnje razdoblje europskih fondova. Sigurno postoje i fondovi koji pomažu pokretanje ovakvih START-UP ideja ukoliko je projekt dobar, a tu mi kao pogranično područje imamo prednost s našim već obučenim razvojnim timom općine, koji se specijalizirao za pisanje EU projekata“, istakao je Šušnjar.

Prilika za Posušje

Korist za Posušje je u smislu novih zapošljavanja i ostanka mladih. „Znanja imamo, povoljnu početnu poziciju također. Sutra svi ti naši programeri mogu npr. na temelju ugovora o djelu predavati u takvoj školi. Radi se od kuće. Industrija videoigara je europski i svjetski trend. Ideja je pogodna i za aplikaciju na EU fondove. Ne postoji ništa slično u BiH i regiji. Mladi ostaju tu, doma, ne iseljavaju. Proizvod koji naprave tj. igricu prodaju preko interneta. Ne trebam uopće naglašavati koliko bi ova škola promijenila imidž Posušja i cijele Hercegovine u okruženju. Dolazi do nove vrijednosti, nove zalihe novca koja se ulijeva tu kod nas, a od toga sve ostale grane gospodarstva imaju korist. Sportom smo već jako puno učinili za reklamu našeg mjesta. Idemo zabiti jedan novi fantastičan gol“, istaknuo je Šušnjar.

U korak s vremenom

„Prebrza izmjena stvarnosti kojoj svjedočimo i čiji smo suvremenici, posljedica je informatičke revolucije. Oni koji se prilagode novoj stvarnosti opstat će i jačati. Ona društva koja ostanu pretežno na konzervativnim zanimanjima u opasnosti su da budu u podređenom položaju tzv. novoj industriji, nošenoj novim tehnologijama. To je prirodni kod opstanka. Sve kulture koje su ostajale autarkične, samodostatne, ili bi bile porobljene ili bi nestale u jačoj kulturi. Važno se stoga prilagoditi novim poslovima koji zahtjevaju nova znanja i stručnosti. Ja sam ukratko predložio da u naš grad pokušamo dovesti najunosniju industriju čovječanstva. Ako budemo prvi u tome, u ovoj napaćenoj i pogubljenoj zemlji, uvjeren sam da će mnoge oči nekih jakih mecena koje nam žele pomoći u ovoj priči Posušje doživjeti kao svjetlo na kraju tunela“, zaključio je vijećnik Šušnjar.

Previous articleŽestoka kazna zbog neposluha: Igokea, Spars i Borac izbačeni iz lige
Next articleDodik o Alkalaju: “Njegovi nalogodavci rade protiv BiH i tu nema lijeka”